Managed hosting door True

Google-datacenter draait op windenergie

 

Het datacenter dat internetgigant Google bouwt in de Eemshaven in Groningen gaat draaien op windenergie. De zoekmachinegigant heeft een tienjarig contract gesloten met energiemaatschappij Eneco. Dat levert vanaf de oplevering van het datacenter in 2016 stroom die wordt opgewekt in het nabijgelegen windmolenpark bij Delfzijl. Eneco meldt dat het zeshonderd miljoen kostende datacenter (oppervlakte ruim zeventig hectare) van begin af aan 100 procent lokaal opgewekte duurzame energie geleverd krijgt.

De overeenkomst met Eneco is Google's achtste overeenkomst wereldwijd om duurzame energie aan te schaffen voor zijn datacenters. Het windmolenpark dat de stroom zal leveren staat ook nog in de stijgers. Dat project bij Delfzijl bestaat uit negentien turbines met een totale gezamenlijke capaciteit van 62MW. Het park moet tachtig banen opleveren voor lokale aannemers en duurt achttien maanden.

Eind september 2014 zette onder andere minister Kamp van Economische Zaken de schop in de grond voor de de bouw van Google's Groningse datacenter.

Ontwikkelingsorganisatie Hivos publiceerde in maart 2014 onderzoek naar het energiegebruik van datacentra in Nederland. Daaruit bleek dat drie van de 23 onderzochte Nederlandse datacenterleveranciers 100 procent duurzame stroom gebruiken. Dat zijn KPN, Evoswitch en Alticom. De organisatie concludeerde verder dat datacentra niet transparant zijn over hun stroomgebruik.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5198844). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.