Managed hosting door True

Google bouwt mega-datacenter in Groningen

 

Google-datacenter Eemshaven

Minister Henk Kamp (tweede van rechts) start symbolisch de bouw van Goolge's nieuwe datacenter in de Groningse Eemshaven. [foto: Rijksoverheid.nl]

Google gaat een nieuw Europees datacenter bouwen in de Eemshaven in Groningen. Met de bouw is een investering gemoeid van zeshonderd miljoen euro. De bouw levert de komende jaren voor duizend mensen werk op. Het centrum zelf is naar verwachting goed voor 150 permanente banen in Groningen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) verrichtte dinsdag 23 september de openingshandeling voor de bouw van het centrum.

‘Deze investering van Google laat zien dat het noorden van Nederland een aantrekkelijk gebied is om in te investeren’, zegt Minister Kamp. ‘Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ict-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen. De komst van dit datacenter is goed voor de regionale werkgelegenheid en economie.’

Het datacenter wordt gebouwd op een terrein van meer dan veertig voetbalvelden groot. Het moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers die het internetbedrijf nodig heeft om zijn diensten goed uit te kunnen voeren. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Google-zoekmachine en Google-mail (Gmail). Naast de betrouwbare energielevering en de aanwezigheid van goed opgeleide ict’ers en technici, heeft Google voor Nederland gekozen omdat het op een wereldwijd internetknooppunt ligt. Elf van de vijftien zeekabels voor digitaal verkeer tussen Amerika en Europa lopen via Nederland.

De Nederlandse overheid is actief betrokken geweest bij de keuze van Google voor Nederland. Onder andere het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) hebben zich ingespannen voor de komst van het internetbedrijf. Begin 2016 kan het datacenter in gebruik worden genomen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5176080). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.