Managed hosting door True

Ruzie om Rotterdams datacenter verstomd

 

Een van de opvallendste overnames in het afgelopen tweede kwartaal van 2014 op de Nederlandse ict-markt was de aankoop van het datacenter van eigenaar Rotterdam Internet Exchange (R-iX) door Bytesnet. Dat leverde de nodige heisa op. De concurrentie sprak van belangenverstrengeling. Bix Jacobse, de directeur van de stichting R-iX, was immers ook directeur van Bytesnet. De commotie leidde tot vragen in de Rotterdamse gemeenteraad. Volgens directeur Jacobse zijn deze vragen naar tevredenheid beantwoord en is de zaak volgens hem hiermee afgehandeld.

Afgelopen mei liet de Rotterdam Internet Exchange (R-iX) weten dat het zijn datacenteractiviteiten, gehuisvest in het gebouw De Spaanse Kubus (ex-TCN) wilde verzelfstandigen. De keuze viel op Bytesnet dat al de dagelijkse leiding voerde over de Rotterdamse locatie. Andere datacenterdienstverleners spraken van oneerlijke concurrentie vanwege deze volgens hun onderhandse verkoop. Bovendien ging in het hun ogen om belangenverstrengeling: hoe kon het dat een door de overheid betaald rekencentrum mocht worden ingelijfd door het bedrijf, waarvan de directeur - Bix Jacobse - ook de stichting leidde die het datacenter in bezit had?

De commotie leidde tot vragen in de Rotterdamse gemeenteraad. Het college gaf als uitleg dat de gemeente het knooppunt had gefinancierd maar voor de later gebouwde datacentervoorziening slechts een borgstelling (met afdracht van risicopremie) had verleend. De bouw ervan werd gefinancierd door de Bank Nederlandse Gemeenten, onder eigen verantwoordelijkheid van de stichting R-iX.

Onderhands

Nadat de R-iX zich wilde beperken tot zijn kerntaak - het internetknooppunt - is in overleg met de gemeente besloten om het datacenter te verzelfstandigen. Voor de begeleiding van dit vervreemdingstraject trok R-iX het adviesbureau Park Corporate Finance aan. Die zou volgens de gemeente er op hebben toegezien dat het datacenter tegen een marktconforme, niet openbaar gemaakte prijs werd verkocht.

Uit oogpunt van continuïteit van de bedrijfskritische dienstverlening aan klanten van R-iX is ervoor gekozen om het datacenter onderhands - via een management buyout - te verkopen - aan Bytesnet, die al diensten leverde aan het internetknooppunt, aldus B&W. Met Bytesnet is een contract afgesloten voor minimaal vijf jaar.

Tendentieus

Volgens directeur Bix Jacobse is Datacenter Rotterdam inmiddels een dochter van Bytesnet en een spin-off van de Rotterdam Internet Exchange (R-iX). 'Bytesnet heeft vanaf de start het management gevoerd over de R-iX en is dus ook verantwoordelijk geweest voor de opbouw van de datacenter-activiteiten', vertelt hij. De berichtgeving over de verzelfstandiging van de datacenteractiviteiten vond hij daarom nogal tendentieus. 'Naar aanleiding hiervan zijn vragen gesteld in de gemeenteraad. Deze vragen zijn naar tevredenheid beantwoord en voor zover ik weet is de zaak hiermee afgehandeld.'

Lees ook het bijbehorend achtergrondverhaal: Groei Nederlandse ICT-overnames jojoot

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5171846). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.