Managed hosting door True

Nederland ICT hekelt Hivos-rapport datacenters

 

Brancheorganisatie Nederland ICT herkent zich niet in het beeld dat ontwikkelingsorganisatie Hivos schetst van de Nederlandse datacenterbranche. Hivos schetst in een rapport het beeld van energieslurpende datacenters die grijze stroom verbruiken, nauwelijks openheid geven over energieverbruik en zich onvoldoende aanpassen aan het groeiende dataverkeer en energieverbruik. Volgens Nederland ICT strookt dat beeld niet met de werkelijkheid.

'De Nederlandse ict-sector heeft de afgelopen jaren juist een geweldige prestatie geleverd door, ondanks de explosieve groei van het dataverkeer, het totale energieverbruik te stabiliseren', schrijft de branchevereniging. Het reageert daarmee op de media-aandacht die is ontstaan na de publicatie van het Hivos-rapport: 'Inventarisatie gebruik type energieproduct van commerciële datacentra'.

Nederland ICT: 'De energie-efficiency stijging was in de ict het grootst van alle sectoren met een meerjarenafspraak (MJA red.).' Daarmee laat de ict-sector andere Industriële sectoren als de glasindustrie, textielindustrie en diervoederindustrie achter zich. De brancheorganisatie schrijft: 'De elektriciteit werd in 2012 voor bijna driekwart als groene stroom ingekocht, waarbij verschillende MJA-bedrijven ervoor hebben gekozen deze groene stroom van Nederlandse bronnen af te nemen.'

Hivos benaderde voor het onderzoek 23 datacentra met een vragenlijst over welk type stroom zij gebruiken. 'Tien gaven geen of onvoldoende inzicht. En hoewel het gebruik van groene stroom toeneemt, geven slechts drie van de 23 bedrijven aan dat zij 100 procent duurzame stroom gebruiken. (KPN, Evoswitch en Alticom red.) In een sector waar duurzaamheid hoog op de agenda staat, zou je niet verwachten dat er nog datacentra zijn die grijze stroom gebruiken', aldus Marieke Kragten, projectleider van het Hivos-onderzoek.

Groene stroom

Hivos schrijft: 'De meerderheid van de bedrijven die openheid van zaken geeft, koopt groene stroom in die is opgewekt in het buitenland, voornamelijk afkomstig van lang bestaande waterkrachtcentrales in Scandinavië. Deze manier van energie inkopen zal echter niet leiden tot een reductie van de CO2-uitstoot, omdat er niet wordt geïnvesteerd in nieuwe duurzame opwekking. Wij zouden daarom graag zien dat de datacentra zoveel mogelijk overstappen op duurzame energie, opgewekt in Nederland', aldus Kragten.

Nederland ICT zet daar tegenover: 'Het aandeel groene stroom van Nederlandse bodem is naar verwachting al meer dan de helft van het totaal aan ingekochte stroom in de sector. Bovendien is er momenteel onvoldoende stroom van Nederlandse bodem om alle bedrijven en consumenten te voorzien van een product van eigen bodem. We staan daarom ook positief tegenover de in het SER-Energieakkoord afgesproken ambitie om de productie van duurzame energie uit te breiden. Verschillende ict-bedrijven hebben er al voor gekozen zelf duurzame energie uit zon of warmte te gaan gebruiken of actief te participeren in windmolenparken van energieleveranciers.' 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5042444). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.