Managed hosting door True

Acht richtlijnen voor energiebesparing in datacenters

 

Voor bedrijven is het een uitdaging om datacenters zo efficiënt mogelijk in te richten en om het stroomverbruik te minimaliseren. NetApp geeft acht richtlijnen voor energiebesparing in het datacenter. De conclusie: energiebesparing in datacenters hoeft niet complex of duur te zijn.

Om kosten te besparen en een bijdrage te leveren aan een beter milieu zijn bedrijven op zoek naar de juiste oplossingen voor een energiezuinig datacenter. NetApp, leverancier van opslagsystemen geeft acht tips om energieverspilling tegen te gaan:

1.Meten is weten -  Om het energieverbruik te verminderen zijn metingen cruciaal. Op de energienota staat niet omschreven waar stroom naartoe gaat, beheerders moeten dus zelf meten waar in de serverruimte de meeste energie verbruikt wordt.

2.Virtualisatie en consolidatie van IT-systemen - Servervirtualisatie is ‘hot' en niet voor niets. Deze techniek kan de levensduur van een datacenter verlengen doordat bespaard wordt op ruimte, energieverbruik en koeling.

3.Datamanagement: verwijder kopieën - Een snelle toename van de hoeveelheid data en de aanwezigheid van kopieën van gegevens in de opslagomgeving leiden tot onnodig verbruik van aanwezige middelen en verspilling van energie. Een grondige analyse toont aan hoeveel onnodige kopieën aanwezig zijn en met juist datamanagement kunnen deze verwijderd worden.

4.Overkoeling is overbodig - De meeste datacenters worden gekoeld op basis van aanbevelingen van de leverancier. Die adviezen zijn vaak gebaseerd op uitzonderlijke omstandigheden. Het datacenter wordt meestal onnodig gekoeld. 

5.Natuurkundig inzicht - Hete lucht stijgt en koude lucht daalt. Deze kennis biedt voordelen bij de inrichting van het datacenter en de inzet van koelingtechnieken. Ook een juiste scheiding tussen koele en warme zones betekent minder verspilling en dit hoeft niet duur of complex te zijn: een gordijn kan al uitkomst bieden.

6.Maximaal gebruik buitenlucht - Kunstmatige luchtstromen kosten veel meer energie dan de buitenlucht. Als de lucht buiten kouder is dan binnen het datacenter, kan deze lucht ingezet worden voor koeling. Zo wordt op kosten voor airconditioning gespaard. Is de buitenlucht warmer, dan kunnen ventilatoren ingezet worden voor koeling van het datacenter.

7.Inzet van kinetische UPS's  - Traditionele datacenters gebruiken acid batterijen voor het opslaan van energie. Kinetische UPS's (uninterruptible power supply)  slaan energie op als beweging met een efficiëntiegraad van 97,7% en verliezen de helft minder energie dan batterijen.

8.Continu monitoren en bijsturen - Regelmatige controle van apparatuur in het datacenter is een vereiste. Een continu proces van monitoren en bijsturen (bij voorkeur 24 uur per dag, 7 dagen per week) draagt aanzienlijk bij aan een energiezuinige omgeving.

Theo van Teylingen, Country Director NetApp Nederland voegt daaraan toe: "De inrichting van het datacenter wordt bepaald door bedrijfsspecifieke eigenschappen. De aanwezige ict-apparatuur moet energiebesparende maatregelen natuurlijk wel kunnen ondersteunen. Eenvoudige en goedkope oplossingen kunnen echter al snel resulteren in besparing van energie en kosten."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2282098). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.