Managed hosting door True

ZGV-ziekenhuis stapt over op epd van Nexus

 

Foto: Daan Muller

Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) gebruikt sinds eind maart het edp-systeem van Nexus. Aan de overstap ging anderhalf jaar voorbereiding vooraf. Met het nieuwe geïntegreerde systeem deelt het ziekenhuis eenvoudiger gegevens met patiënten, medewerkers en andere zorgverleners in de regio.

Het Edese ziekenhuis werkte tot nu toe met meerdere toepassingen die naast elkaar werden gebruikt, waaronder ziekenhuisinformatiesysteem NeoZis van MI Consultancy. Na een marktoriëntatie koos de organisatie voor Nexus EPD, een systeem dat de meeste andere toepassingen vervangt. Volgens een ZGV-woordvoerder speelden bij deze keuze de koppelbaarheid en open architectuur van het nieuwe systeem mee, evenals het feit dat de leverancier samen met het ziekenhuis aan verbetering van de ehealth-strategie werkt.

Patiëntenportaal

"Bij een andere leverancier zouden we het hele applicatielandschap moeten vervangen"

'Met de keuze voor Nexus kon het bestaande patiëntenportaal MijnZGV behouden blijven', meldt de woordvoerder. 'Bovendien was er ruimte om de innovatie van ZGV, de eZorgpaden, mee te nemen en verder te integreren met Nexus EPD. Bij een keuze voor een andere leverancier zou het gehele applicatielandschap moeten worden vervangen, ook de goed functionerende onderdelen.'

Artsen en verpleegkundigen registreren patiëntgegevens vanaf nu in één geïntegreerd systeem. Vervolgens is deze informatie te hergebruiken en beschikbaar te stellen aan zorgverleners die samen een patiënt behandelen. Patiënten loggen in op een nieuw portaal en ontvangen digitaal interactieve begeleiding voor hun behandeling. Het idee is om daarmee hybride zorgverlening te faciliteren.

Openheid

Bestuursvoorzitter Marjolein de Jong van het Gelderse ziekenhuis roemt de openheid van het epd van Nexus. 'Het gaat bijdragen aan een efficiëntere manier van werken, waarbij door de openheid van het nieuwe epd gemakkelijk gegevens zijn uit te wisselen. Ook met onze patiënten. Deze uitwisseling vindt plaats op basis van de landelijke standaard. Onze zorg wordt er beter, veiliger en toegankelijker op.'

Het ZGV oriënteerde zich al in 2019 op een nieuw epd-systeem. In het jaarverslag staat dat de organisatie begin 2020 besloot om de selectie anderhalf jaar uit te stellen en zich te richten op de performance van het toenmalige systeem. Dit besluit kwam na een afweging van de organisatorische en financiële impact van implementatie en de positieve en negatieve aspecten van nieuwe systemen. Uiteindelijk viel eind 2021 de keuze op Nexus.

Dominantie

Er is veel te doen om de dynamiek in de markt voor zorg-ict. Ziekenhuisorganisaties klagen over de grilligheid van de markt en de dominantie van epd-leveranciers Chipsoft en Epic, waardoor het idee bestaat dat ze enkel kunnen kiezen tussen deze twee aanbieders. Ziekenhuis Gelderse Vallei deelt dit sentiment niet, laat de woordvoerder weten. Nexus is in Nederland de op-twee-na grootste epd-leverancier, na Epic en Chipsoft.

Vervanging epd-omgeving Ziekenhuis Gelderse Vallei

Het ZGV vervangt de volgende oude applicaties. Een deel daarvan wordt vervangen door Nexus EPD.

• Epd voor zowel specialist als verpleegkundige (Neozis)
• Operatiekamer-(planning)systeem, inclusief sterilisatie en PDMS (Blok- en Casusplan en Metavision)
• IC PDMS (Metavision)
• Medicatiesysteem (Centrasys EVS en TRS. Ook is er de toepassing ZAIS, maar die is van Nexus)
• Radiologiesysteem (Agfa)
• Obstetrie (verloskundig) systeem (Mosos)
• Voedingsmanagementsysteem (At your request)
• Archief- en documentmanagementsysteem (JIM)
• Diagnostische software voor de afdelingen Longgeneeskunde, Urologie en Maag, Darm, Lever (Endobase)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7491494). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures CRM

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.