Managed hosting door True

Amsterdam kiest voor 'prijzige' Deloitte

Rechter en concurrent vinden keuze voor veel duurdere ict-leverancier 'moeilijk te begrijpen'

 

Stadhuis van Amsterdam.

Amsterdam gunt de levering, implementatie en het onderhoud van een overkoepelend informatiesysteem aan Deloitte. Daarmee kiest de gemeente voor een leverancier die bijna het dubbele vraagt van de oorspronkelijke kostenraming en ruim tweemaal zo duur is als de voornaamste concurrent, Pegamento. Deze dienstverlener stapte naar de rechter, maar haalde bakzeil.

Gemeente Amsterdam was op zoek naar een nieuw cloudgebaseerd ict-systeem voor informatievoorziening aan haar inwoners en schreef afgelopen maart een aanbesteding uit. Het beoogde systeem bestaat uit onderdelen voor het contactcenter (ccaas), voor klantenrelatiebeheer (crm) en een contentmanagementsysteem (cms). De nieuwe 'omnichannel'-oplossing moet meerdere toepassingen vervangen. De opdracht heeft een looptijd van zes jaar, met vier mogelijke verlengingen van telkens één jaar.

Selectie

Elf dienstverleners schreven in op de tender en in september koos de gemeente voor Deloitte. De inschrijving van dit bedrijf komt uit op bijna 26 miljoen euro, terwijl de gemeente bij aanvang van de aanbestedingsprocedure rekening hield met ongeveer 14 miljoen euro. Vooraf was wel bekend dat de prijs een minder belangrijk gunningscriterium zou zijn dan de kwaliteit.

De grootste concurrent van Deloitte bij deze aanbesteding was Pegamento. Dit ict-bedrijf uit Zeist had een bod gedaan dat lager is dan de kostenraming van de gemeente en minder dan de helft van het bedrag van Deloitte.

Kort geding

De Zeistenaren konden de keuze voor Deloitte niet begrijpen en spanden in september een kort geding aan, meldt Het Parool. De verhouding met de gemeente stond al op scherp, nadat de ambtenaren Pegamento eerder in het aanbestedingsproces hadden uitgesloten in verband met het niet-voldoen aan de geschiktheidseisen. De uitsluiting werd later teruggedraaid, na bezwaren van de advocaat van Pegamento.

In het kort geding oordeelt de rechter dat gemeente Amsterdam in haar recht staat om voor Deloitte te kiezen en niet voor Pegamento. Het Zeister bedrijf had volgens de rechter een ongelukkige keuze gemaakt om zijn geschiktheid te bewijzen door een onjuiste referentie op te geven, terwijl het mogelijk wel in staat is de beste oplossing te implementeren.

Geen plafondbedrag

"Moeilijk te begrijpen dat de gemeente kan kiezen voor een inschrijving die zoveel duurder uitkomt"

Bovendien mag Amsterdam best kiezen voor een oplossing die duurder is dan eerdere kostenramingen, vindt de rechter. Zij zegt er wel bij 'dat het moeilijk te begrijpen is dat de gemeente kan kiezen voor een inschrijving die zoveel duurder uitkomt.' De raming was echter geen plafondbedrag en de prijs telt maar voor dertig procent mee in de gunningscriteria. 'Kennelijk heeft de prijskwaliteitverhouding van de inschrijving van Deloitte (gemeentelijke) goedkeuring kunnen wegdragen. De gemeente heeft hierin een zekere beleidsvrijheid', aldus de rechter.

Volgens Het Parool pakken in de hoofdstad ict-projecten regelmatig duurder uit dan begroot. Al in 2017 was dit ook de conclusie van het stadsbestuur. In 2011 werd de hoofdstedelijke ict-organisatie zelfs onder curatele gesteld. Een woordvoerder van de gemeente meldt aan de krant dat Deloitte gewoon voldoet aan de gevraagde geschiktheidseisen en dat er geen sprake is van kostenoverschrijding.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7451466). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures CRM

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.