Managed hosting door True

Alibaba Cloud wordt verzelfstandigd

 

Alibaba

Alibaba zet zijn clouddivisie,die tot de vijf grootste ter wereld behoort, op afstand. Verzelfstandiging kan deze cloudpoot meer wendbaar maken. Het Chinese tech-conglomeraat denkt zo de snelle veranderingen in de markt en de technologie beter het hoofd te kunnen bieden.

Mogelijk wordt Alibaba Cloud Intelligence op den duur helemaal uit de Alibaba Group gehaald en als aparte onderneming naar de beurs gebracht. De clouddivisie is qua omvang vergelijkbaar met die van IBM en Oracle. Alleen AWS, Microsoft Azure en Google Cloud zijn een maat groter. In China bezit Alibaba Cloud ruim een derde van de markt. Ook elders in Azië heeft dit cloudbedrijf een groot marktaandeel.

Voorlopig komt het cloudbedrijf onder een nieuw op te richten holding te staan. Ook andere grote bedrijfseenheden van Alibaba krijgen eigen raden van bestuur. Zhang Yong, topman van Alibaba Group, denkt dat deze businessgroepen zo sneller kunnen innoveren. Met name artificiële intelligentie vormt een uitdaging. Ook Taobao, de Chinese Marktplaats.nl, wordt in hoge mate onafhankelijk.

Voor Alibaba betekent deze hervorming de belangrijkste organisatorische verandering in 24 jaar. Mede-oprichter Jack Ma, rond wie het lange tijd stil was, lijkt nauwelijks betrokken bij deze reorganisatie. Ma ligt ook niet zo goed bij de autoriteiten in Beijing. De Communistische partij vindt dat tech-leiders als Ma zich te eigengereid opstellen.

Ook zijn allerlei regels uitgevaardigd die Alibaba Cloud bepaald niet ten goede kwamen. In het laatste kwartaal van 2022 groeide de cloud-divisie nog maar drie procent, terwijl de groei in de kwartalen daarvoor altijd in de dubbele cijfers kwam. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7487251). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.