Vanaf aanstaande mei kunnen Nederlandse clouddienstverleners onderzoeken hoe ze voldoen aan Europese cloudstandaarden, specificaties en regels van het Europese cloudproject Gaia-X. In die maand wordt een nationale testomgeving voor Gaia-X operationeel. Zeven Nederlandse organisaties doen mee aan de ontwikkeling van de testomgeving.
Bij de bouw van de nationale testomgeving voor Gaia-X zijn de Nederlandse Gaia-X hub, TNO, BIT, Intermax, Info Support, Surf en AMS-ix betrokken. De Nederlandse Gaia-X hub is een kennisuitwisselingsorganisatie die in opdracht van het ministerie van EZK wordt gecoördineerd door TNO. Gaia-X moet het Europese antwoord worden op de dominantie van Amerikaanse cloudaanbieders, zoals AWS, Microsoft en Google. Het wordt opgetuigd als federatieve data- en cloudinfrastructuur.
Met de testomgeving sluiten de Nederlandse partijen aan bij Structura-X, een project binnen Gaia-X. Structura-X is een initiatief van 28 organisaties die hun clouddiensten in volledige overeenstemming met de richtlijnen van Gaia-X willen inrichten. Het idee is om met gemeenschappelijke certificering en keurmerken de uitwisselbaarheid van clouddiensten te regelen. Hierdoor krijgen afnemers van zulke diensten meer keuzevrijheid en kunnen ze eenvoudiger overstappen van clouddienstverlener.
Kubernetes
De nationale testomgeving is in eerste instantie gebaseerd op opensourcetechnologie Kubernetes. BIT, Intermax en Surf koppelen hun onafhankelijk beheerde Kubernetes-clusters met elkaar via private vlan (virtueel lokaal netwerk) van AMS-ix. Info Support monitort de testomgeving en TNO verzorgt de technische integratie en validatie van enkele toepassingen binnen deze federatieve omgeving.
De testomgeving wordt gefaseerd uitgerold. Eerst testen de deelnemers de cloudportabiliteit: lukt het om data en workloads te verhuizen tussen cloudproviders? Ook kijken ze in hoeverre ze capaciteiten van verschillende providers kunnen combineren. In volgende fases wordt de Nederlandse testomgeving gekoppeld aan testomgevingen in Italië, Duitsland en België.
Lees ook