Managed hosting door True

Telecombedrijven investeren volop in cloud

 

Telecombedrijven investeren in de komende vijf jaar gemiddeld zo'n één miljard dollar in de transformatie van hun netwerk naar de cloud. Bijna de helft van de netwerkcapaciteit van telecombedrijven (46 procent) zal in de komende drie tot vijf jaar volledig uit de cloud komen. Dat stelt Capgemini in een onderzoek.

Om naar de cloud over te gaan investeren telecombedrijven in deze periode jaarlijks minstens tweehonderd miljoen dollar per jaar. Telecombedrijven die voorlopen, zullen naar verwachting de meeste voordelen behalen; zakelijk, financieel en op het gebied van duurzaamheid, constateren de onderzoekers van het Capgemini Research Institute in de studie Networks on cloud: A clear advantage.

Voorrang bij deze investeringen krijgt de technologische infrastructuur, die een derde van de totale cloudinvesteringen van telecombedrijven vertegenwoordigt. Daarna komt r&d (18 procent). Dit omvat het meer geautomatiseerd maken van netwerken door de ondersteuning van artificial intelligence (ai). Private cloud is het favoriete cloud-implementatiemodel.

Volgens het onderzoek verwachten 'early adopters' van op cloud gebaseerde telco-platforms bijna de helft (47 procent) van hun investering binnen deze periode terug te verdienen. De financiële voordelen van de telco-cloud vormen een overtuigende business case voor investeringen: telecombedrijven verwachten de ‘total cost of ownership’ (tco) van hun netwerk met 13 procent te verlagen. Per operator worden jaarlijkse kostenbesparingen van 260 à 380 miljoen dollar verwacht. Bovendien kunnen deze vroege vogels ook extra inkomsten van 110 tot 210 miljoen dollar per jaar realiseren als pionier op markten die specifiek door cloudplatforms mogelijk worden gemaakt.

Drijfveren

Telecombedrijven die de afgelopen drie tot vijf jaar met hun cloudtransformatie zijn begonnen, noemen een hogere 'customer lifetime value' en een betere klantervaring als belangrijkste drijfveren. Door cross-selling en upselling van meer diensten met toegevoegde waarde valt uit bestaande klanten meer te halen. Ook beperk je hiermee het verloop van klanten.

Kansrijk is de inzet van een open ran-netwerkarchitectuur, een ecosysteem-aanpak die het potentieel heeft om innovatie te ontsluiten, de tco te verlagen en nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.

Telecombedrijven die een cloudtransformatie hebben uitgevoerd verwachten bovendien hun CO2-uitstoot met 5 procent te verminderen. Dit komt neer op een derde van de verwachte totale vermindering van de koolstofvoetafdruk van netwerken in de komende drie tot vijf jaar. 

Capgemini ondervroeg wereldwijd 270 executives uit de sector waaronder 170 leidinggevenden van een telecommunicatiedienstverlener. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7473319). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.