Managed hosting door True

Microsoft maakt data-opslag in EU mogelijk

 

Data cloud

Microsoft stelt zakelijke klanten in staat om data op te slaan en te verwerken in de Europese Unie. Vanaf 1 januari gaat hiervoor het zogeheten EU Data Boundary-project van start, waarbij de gegevens gegarandeerd alleen op Europese servers terechtkomen. Het geldt voor data vanuit Microsoft 365, Azure, Power Platform en Dynamics 365.

De softwareleverancier komt met het project tegemoet aan de wens van veel Europese bedrijven, overheden en instellingen. Zij willen liever niet dat de gegevens die zij opslaan en gebruiken, buiten de EU terechtkomen.

Buiten de EU is het lastig om Europese regels voor privacy en databescherming na te leven, terwijl Europese organisaties zich daar wel aan moeten houden. Met Amerikaanse leveranciers lopen zij bovendien het risico dat deze door de Amerikaanse autoriteiten worden gedwongen om klantinformatie en klantdata te overhandigen. Dit risico is klein, maar niet uitgesloten.

Europese datacenters

Om de afzonderlijke regio voor klanten in de EU en de grotere Europese vrijhandelszone (EFTA) te faciliteren, zegt Microsoft de laatste jaren te hebben geïnvesteerd in nieuwe datacenters. De leverancier heeft in totaal zeventien datacenterregio's in Europa en in 2020 kondigde het bedrijf aan dat daar nog eens negen bijkomen. De afgelopen twee jaar zou daaraan twaalf miljard dollar zijn gespendeerd.

Bij Microsofts Data Boundary-project gaat het in eerste instantie vooral om klantspecifieke gegevens die Europese organisaties binnen de EU kunnen bewaren en verwerken. Later gaat de regio ook gelden voor andere data, zoals loggegevens en servicegegevens.

AWS en Google

Andere Amerikaanse cloudaanbieders zijn ook bezig met Europese regio's om tegemoet te komen aan de wensen en verplichtingen van hun klanten in de EU.

Amazon Web Services (AWS) zegt dat klanten ervoor kunnen kiezen om hun data binnen de EU te houden. De leverancier heeft verschillende Europese cloudregio's.

Google werkt samen met enkele Europese aanbieders om klanten de mogelijkheid van dataopslag binnen de EU te bieden, zoals T-Systems en Telecom Italia.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7448415). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.