Managed hosting door True

Rechter dwingt Microsoft om data ATB vrij te geven

Curatoren Amsterdam Trade Bank winnen juridische strijd

 

Microsoft cloud

Microsoft mag de curatoren van de failliete Amsterdam Trade Bank (ATB), mede-eigendom van twee Russische oligarchen, niet langer frustreren. Dat heeft de Amsterdamse voorzieningenrechter bepaald. Als het softwarebedrijf belangrijke data niet beschikbaar stelt, dan kan het dwangsommen tegemoet zien die tot honderd miljoen euro kunnen oplopen.

De ATB ging failliet toen Microsoft en Amazon Web Services (AWS) de cloud voor hun klant hermetisch dicht timmerden. Verschillende it-systemen werden platgelegd. Beide cloud-aanbieders deden dat omdat Amerikaanse sancties tegen bedrijven met Russische (mede)eigenaren hen daartoe zouden dwingen. Maar volgens de curatoren had Microsoft vanaf 6 april nog een maand de tijd gehad om de ATB af te sluiten. 

In plaats daarvan vond Microsoft het nodig zijn dienstverlening vrijwel meteen te beëindigen. ATB kon vrijwel niets meer doen. Ook andere leveranciers stopten de licentieovereenkomsten. De bank die financieel goed draaide, ging op 22 april failliet. De curatoren konden evenmin bij data zoals die uit mailboxen, wat de afwikkeling van het faillissement in de weg stond.

Microsoft liet via een advocaat weten dat de curatoren bij de Amerikaanse opleggers van de sancties maar een ontheffing moesten aanvragen. Volgens de advocaat van de curatoren duurt zo’n procedure ten minste een halfjaar. Zonder bedrijfsgegevens kunnen partijen die in bedrijfsonderdelen van de bank interesse hebben, geen behoorlijk boekenonderzoek doen. 

De curatoren deden Microsoft een handreiking door tussen de bank en een it-leverancier een Stichting Vereffening te plaatsen die de data opslaat. Hoewel de rechter-commissaris en De Nederlandsche Bank daar geen bezwaar in zagen, wimpelde Microsoft dit voorstel af. Amazon Web Services ging wel akkoord, zo meldt het FD. AWS gaat 44 Terabyte aan data vrijgeven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7349403). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.