Managed hosting door True

Ook Britse spionnen gaan Amazon gebruiken

 

De Britse inlichtingendiensten gaan Amazon Web Services gebruiken om data op te slaan. Dat schrijft de Financial Times. Eerder hadden ook de Amerikaanse diensten CIA en de NSA een gelijkaardig contract met Amazon afgesloten.

Zowel MI5, MI6 als de GCHQ en het Britse ministerie van Defensie krijgen toegang tot de cloudopslag bij Amazon. Op die manier kunnen spionnen in het veld gemakkelijk hun data kwijt, kunnen de verschillende diensten snel elkaars data inkijken en kunnen ai-applicaties op meer data worden losgelaten. Kunstmatige intelligentie wordt trouwens een belangrijke hoeksteen van de nieuwe cloudtoepassingen. De technologie zal bijvoorbeeld ingezet worden om razendsnel bepaalde stemmen te vertalen uit vele uren geluidsmateriaal dat is opgenomen. Op die manier kunnen belangrijke inlichtingen veel sneller ontsloten worden. 

Het contract zou volgens schattingen zo’n 500 miljoen tot 1 miljard pond waard zijn. Alle data van de spionagediensten zullen op servers in het Verenigd Koninkrijk bewaard worden, zo heeft Amazon gegarandeerd. Het bedrijf zelf zal ook geen enkele toegang tot de data hebben. 

Sommige experts stellen zich wel vragen bij de Britse afhankelijkheid van een Amerikaans bedrijf. ‘Soevereiniteit is belangrijk en er is een reden waarom beveiligingstechnologie historisch gezien altijd intern is gebouwd en onderhouden’, zo citeert de Financial Times een anonieme beveiligingsveteraan. De GCHQ wou aanvankelijk ook wel een Britse cloudprovider inzetten, maar het werd snel werd duidelijk dat binnenlandse bedrijven niet in staat zouden zijn om de benodigde schaal of capaciteit te bieden, aldus twee personen die bekend zijn met de deal.

Voor Amazon geeft de deal opnieuw een voet tussen de deur bij inlichtingendiensten. De Amerikaanse National Security Agency sloot in augustus van dit jaar een contract met Amazon ter waarde van tien miljard dollar. Daar heeft Microsoft echter al bezwaar tegen getekend. In november vorig jaar gunde de CIA een contract van potentieel verschillende tientallen miljarden dollars aan vijf bedrijven: AWS, Microsoft, Google, Oracle en IBM.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7264447). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.