Managed hosting door True

Cloudcoalitie maakt vuist tegen cloudreuzen

 

Cloud computing

Ons land is een nieuwe cloudclub rijker: de Nederlandse Cloud Infrastructuur Coalitie (CiC). Het verband moet de Europese en internationale belangen van Nederlandse aanbieders van clouddiensten beschermen tegen internationale grootmachten zoals Google en Amazon.

Samen met het Frans-Duitse data- en cloud-initiatief Gaia-X wil CiC de concurrentiepositie van met name kleinere aanbieders van clouddiensten verstevigen. De coalitie is opgericht door stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) en belangenvereniging ISPConnect. TNO haakt aan als kennispartner.

De eerste deelnemers zijn Leaseweb, BIT, Uniserver, Centric, Surf en Eurofiber. De coalitie is officieel gestart tijdens het jaarfestival van ECP (platform voor de informatiesamenleving) dat momenteel plaatsvindt.

‘Voor kleinere Europese spelers is het lastig om te kunnen concurreren in een omvangrijk internationaal cloud-speelveld, waar grotere spelers een schaalvoordeel hebben. Eisen op het gebied van betrouwbaarheid en het waarborgen van privacy wegen voor kleinere spelers extra zwaar’, schetst de coalitie. Ruud Alaerds, directeur van DHPA en woordvoeder van CiC, stelt dat genoemde factoren drempels opwerpen voor het gebruik van clouddiensten en daarmee de expansie remmen van Nederlandse en Europese spelers. 'Met deze coalitie willen we landelijk, maar ook Europees zoals in het Gaia-X-initiatief en de door de Europese Commissie recent aangekondigde Industry Alliance voor Cloud & Data, een bijdrage leveren aan het vinden van oplossingen.’

Gaia-X

Volgens de coalitie was een sterke samenwerking tussen cloudproviders er nog niet en krijgt Nederland dus een stevige vinger in de pap van het Europese data- en cloud-initiatief Gaia-X dat op landenniveau verschillende kennishubs opzet.

Eén van de knelpunten die de coalitie gaat aanpakken is het ontbreken van keurmerken en internationale standaarden voor aanbieders van clouddiensten. Nu stellen afnemers vaak ieder hun eigen eisen om zeker te zijn van betrouwbare dienstverlening, technische eisen voor datacenters en privacyregels. Dat zorgt bij met name kleinere cloud-aanbieders tot een enorme bewijslast.

Amazon en Google

Ook moeten Europese en Nederlandse cloud-aanbieders door de inzet van de coalitie steviger de concurrentie aan kunnen gaan met cloud-aanbieders uit bijvoorbeeld de VS.

Klanten kiezen uit gemak vaak voor aanbieders als Google en Amazon omdat die het beste aanbod aan producten en diensten hebben. Daarbij nemen ze onduidelijkheden over bijvoorbeeld privacywetgeving voor lief. Volgens de coalitie staan privacywetten in de VS vaak haaks op Europese regelgeving.

Scherpere richtlijnen en wetten moeten een einde maken aan juridische getouwtrek over privacy en Amerikaanse leveranciers moeten voldoen aan EU-regels. 

Samenwerking met overheid

De komende tijd richt coalitie zich op het verkennen van de rol die Gaia-X hierin gaat spelen en op de samenwerking met andere Nederlandse belanghebbenden. Dat zijn de Datadeel-coalitie, de Online Trust Coalitie (OTC), de Nederlandse AI-coalitie (NLAIC), initiatieven in de Zorg, de digitale overheid en de Smart Industry-programma’s.

Ook wil de coalitie de samenwerking met de overheid en met Europese betrokken partijen verstevigen, om bij te dragen aan de invulling van de Europese ambities op het gebied van cloud en data, cybersecurity, en het integreren van de Europese interne markt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7095253). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.