Managed hosting door True

CBS: helft bedrijven gebruikt cloud-diensten

 

Cloud

In 2018 maakte bijna de helft van de Nederlandse bedrijven gebruik van clouddiensten. In 2016 was dat 35 procent van de bedrijven. In twee jaar tijd is het aandeel bedrijven dat gebruikmaakt van cloud computing dus met 14 procentpunt gestegen.De meest gebruikte vormen van cloud-computing zijn database hosting en opslag van bestanden (als cloud-dienst), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit CBS-onderzoek blijkt dat database hosting en opslag van bestanden (als cloud-dienst) in 2018 door 35 procent van de bedrijven werd gebruikt. Het gebruik van rekenkracht voor software van het bedrijf in de cloud kwam het minst vaak voor.

De statistici concluderen dat grotere bedrijven verhoudingsgewijs vaker gebruik maken van cloud computing dan kleinere bedrijven. Van de bedrijven met meer dan 250 werkzame personen gebruikte bijna 80 procent cloud-diensten. Bij 46 procent van de bedrijven van tien tot vijftig medewerkers was dat het geval.

‘Vooral in de ict worden veel cloud-diensten gebruikt. In de horeca maakten veel minder bedrijven gebruik van cloud-computing: een op de drie, licht het CBS toe.

CBS-definitie van cloud

Bron: CBS

Het gebruik van cloud-computing of de cloud betreft ict-diensten via internet. Bedrijven kunnen hiermee bijvoorbeeld opslagcapaciteit, software en rekenkracht gebruiken via internet in plaats van lokaal op hun eigen servers of computers.

Cloud-diensten zoals gemeten in dit onderzoek voldoen aan de volgende criteria:

  • Servers van de aanbieder leveren de diensten;
  • De gebruiker kan de diensten eenvoudig zelf uitbreiden of juist verminderen (bijvoorbeeld de benodigde opslagcapaciteit verhogen of verlagen);
  • De gebruiker heeft na installatie altijd toegang tot de diensten, zonder tussenkomst van de aanbieder;
  • De gebruiker betaalt voor de diensten.


(Een verbinding via vpn (virtual private network) kan ook tot de cloud behoren.)

Wat vind jij

Wat vind jij van deze cijfers? Voldoen ze aan het beeld dat je hebt van de groei van clouddiensten? Of vind je dat de groei in twee jaar tijd lager is dan je zou verwachten aan de hand van het beeld dat aanbieders van clouddiensten vaak schetsten?  

Reageren kan hieronder.  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6819911). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Maar hoe veilig zijn deze oplossing dan? Als zoveel bedrijven in de cloud werken hoop ik dat ze wel weten of hun cloudoplossing veilig is! Kies je bijvoorbeeld voor Dropbox of ga je voor een Nederlandse oplossing zoals vBoxxCloud (https://vboxxcloud.nl)? Die beweren veilig te zijn... Mensen hier die mij kunnen adviseren?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.