Managed hosting door True

Kubernetes in vaarwater van Cloud Foundry

 

Kubernetes

Het multi-cloudapplicatieplatform Cloud Foundry (CF) groeit verder toe naar het container-orkestratieplatform Kubernetes. Beide opensourceprojecten komen dichter bij elkaar. Om op termijn niet buiten spel te komen te staan, moet de Cloud Foundry Foundation (CF Foundation) haar platform zich aan het snel populair wordende Kubernetes aanpassen.

Tijdens de afgelopen Cloud Foundry Europe Summit in Den Haag werd duidelijk dat steeds meer stappen in die richting worden gemaakt. Het Eirini-project is ver gevorderd om Kubernetes als het ware ‘binnen’ Cloud Foundry te brengen. De zogenoemde certified providers, die allemaal dezelfde kern van de Cloud Foundry-software gebruiken, hebben hun steun voor Eirini uitgesproken. Pivotal, IBM Cloud, SAP en Suse zijn de drijvende krachten achter Eirini.

Quarks, waarmee Cloud Foundry op Kubernetes kan draaien, zit op de goede weg. Het project verkeert thans in de bèta-fase. Quarks verpakt Cloud Foundry Application Runtime (CFAR) als containers in plaats van als virtuele machines. Dat maakt de uitrol naar Kubernetes uiterst simpel.

Community groeit

Bemoedigend ook zijn de resultaten van een onderzoek dat de foundation onder haar gebruikers liet doen. Ontwikkelaars gaan deze software steeds breder uitrollen, zo blijkt uit de cijfers. Het aandeel bedrijven dat meer dan vijftig applicaties op Cloud Foundry draait, groeit snel. De afgelopen twee jaar was sprake van een sterke opmars. Ook de community groeit nog steeds. Ruim vijfduizend ontwikkelaars dragen aan Cloud Foundry bij. De helft van de vijfhonderd grootste Amerikaanse ondernemingen uit de Fortune 500 werkt met dit platform. De Rabobank heeft hier meer dan negenhonderd application instances op lopen, zo werd tijdens de Summit bekend. Tot wel driehonderd ontwikkelteams kunnen er tegelijk mee werken. Voor het beheer zijn nog maar twee medewerkers nodig in plaats van zestig. 

Ondanks deze gunstige resultaten kan Cloud Foundry allerminst op haar lauweren gaan rusten. Het platform voelt de hete adem van Kubernetes in zijn nek. Kubernetes ziet haar populariteit snel groeien. Onzeker is wat dat voor Cloud Foundry gaat betekenen. Er kan een moment ontstaan dat Cloud Foundry minder relevant wordt of zelfs overbodig raakt, zo viel in de wandelgangen te beluisteren. Kubernetes werd weliswaar later dan Cloud Foundry vrijgegeven aan de opensourcegemeenschap maar heeft in een razend tempo de harten van de ontwikkelaars veroverd. Rond Kubernetes is een heel ecosysteem ontstaan dat kannibaliserend kan werken. Aan deze technologie voor het uitrollen van containers worden steeds meer subsystemen en extra componenten toegevoegd waardoor Kubernetes in het vaarwater van Cloud Foundry komt. Zo vormt Kubernetes al een bedreiging voor Cloud Foundry Bosh, een tool voor het uitrollen en beheren van complexe gedistribueerde systemen. Kubernetes komt met haar tool voor 'infrastructure automation' in het territorium van Bosh binnen.

Beheer van microservices

Abby Kearns

Abby Kearns

Overigens werken veel Cloud Foundry-gebruikers al met Kubernetes. Onder hen is het gebruik hiervan sinds 2018 met vijf procentpunten gestegen naar 33 procent. Iets meer dan de helft gebruikt een 'managed Kubernetes service' van een cloudprovider of een combinatie van zo'n dienst en zelfbeheer. De meest genoemde redenen om Kubernetes te gebruiken, zijn het runnen van datadiensten en het beheer van applicaties in de keten van integratie en continuous development (CI/CD). Ook het beheer van microservices wordt graag aan Kubernetes toevertrouwd.

Abby Kearns, directeur CF Foundation, sluit haar ogen niet voor het gevaar dat Kubernetes Cloud Foundry wegdrukt. In haar openingstoespraak had ze de situatie in de softwarewereld vergeleken met die van een onstuimige rivier vol draaikolken, onverwachte stromingen en stroomversnellingen. 'We moeten wildwatervaarders in een kajak worden.' Dat geldt ook voor Cloud Foundry zelf. Ook dit platform kan in een verkeerde stroom terechtkomen. Maar volgens Kearns kan het ook de andere kant op gaan, namelijk dat Kubernetes-ontwikkelaars Cloud Foundry gaan omarmen. Naar haar mening is de complexiteit van Kubernetes groot en biedt Cloud Foundry-ontwikkelaars een betere ervaring.

Negatief teken

Of veel Kubernetes-ontwikkelaars Cloud Foundry gaan zien als een platform dat complexiteit weghaalt, valt nog te bezien. Een negatief teken is dat de Europese conferentie in Den Haag nog geen zevenhonderd deelnemers trok, liefst driehonderd minder dan een jaar eerder in Basel. En dat terwijl de Kubecon-beurs in Barcelona, waar Kubernetes centraal stond, haar bezoekersaantallen enorm zag stijgen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6799415). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.