Managed hosting door True

Cloud Foundry bezig aan sterke opmars

Onderzoeksresultaten Cloud Foundry Foundation tonen aan dat platform volwassen is

 

Cloud marketplace marktplaats

De brede uitrol van het multi-cloudapplicatieplatform Cloud Foundry is de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld. 45 procent van de gebruikers omschrijft de uitrol van deze opensourcesoftware thans als ‘breed’. In 2018 was dat dertig procent en in 2017 nog 24 procent.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Cloud Foundry Foundation, de non-profitorganisatie die de ontwikkeling, promotie en adoptie van deze opensourcesoftware ondersteunt. Het rapport kwam uit tijdens de Cloud Foundry Europe Summit in Den Haag.

De community van Cloud Foundry gebruikers maakt een gezonde groei door, concludeert de stichting. Bijna een op de vijf respondenten begon de afgelopen twaalf maanden Cloud Foundry te gebruiken, aldus het onderzoek.

Cloud Foundry is nu zo’n acht jaar beschikbaar. Na een wat aarzelende start zit de vaart er nu goed in, bewijzen de cijfers. Het platform is ontworpen om het proces te stroomlijnen van het bouwen, testen, uitrollen en beheren van applicaties in de cloud. Net als andere platformdiensten, zoals het op Kubernetes gebaseerde OpenShift, belooft Cloud Foundry de oplevering van applicaties te versnellen. De uitrol kan in een hoog tempo, wat bij ‘continuous delivery’ een enorm voordeel is.

Nieuwe cijfers van de Foundation tonen aan dat Cloud Foundry goed kan werken. Bijna veertig procent van de gebruikers meldt dat de applicatieontwikkeling met Cloud Foundry minder dan een dag duurt. Meer dan driekwart van hen zegt met ontwikkelcycli van minder dan drie weken te werken. Abby Kearns, executive director van de Cloud Foundry Foundation: ‘Ontwikkelaars kunnen zich daarom richten op hun kerntaak: applicaties bouwen en code schrijven.’ Volgens gebruikers is vooral de flexibiliteit die het platform biedt, cruciaal.

Paas-platforms

Het multi-cloudapplicatieplatform is beschikbaar als opensourcesoftware. Ook bestaan er commerciële paas-platforms zoals die van Pivotal en IBM. Hun architectuur maakt het mogelijk apps in elke programmeertaal te draaien in verschillende publieke en privé clouds. Onder meer Dell EMC, Google, HP, Intel, SAP, Suse en VMware staan achter Cloud Foundry.

De Foundation verwacht dat de adoptie van Cloud Foundry zich voortzet. Kearns ziet de investeringen in het platform de diepte ingaan. Bijna de helft van de respondenten meldt dat in hun organisatie ten minste honderd ontwikkelaars Cloud Foundry gebruiken. Dit is een behoorlijke sprong voorwaarts vergeleken met vorig jaar toen een derde dit aangaf. Het aandeel van bedrijven die meer dan vijftig applicaties op Cloud Foundry draaien, groeide van een klein kwart in 2017 naar ruim veertig procent procent dit jaar. Bovendien is het percentage bedrijven dat momenteel applicaties migreert naar een Cloud Foundry platform, met elf procentpunten gestegen naar 63 procent.

In Nederland behoren Rabobank, Rijkswaterstaat en Alliander tot de grotere gebruikers. Bij de Rabobank gaan uiteindelijk 240 ontwikkelteams met Pivotal Cloud Foundry werken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6797577). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.