Managed hosting door True

Nederland koploper hybride cloud-omgeving

Respondenten EMC-onderzoek: rol van ict'er verandert

 

De adoptie van hybride cloud-omgevingen van Nederlandse organisaties ligt ver boven het wereldwijde gemiddelde. In Nederland heeft 36 procent van de ondervraagde organisaties een ict-omgeving die bestaat uit zowel private als publieke ict-infrastructuur. Dat is ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 25 procent. Dat blijkt uit onderzoek van opslagleverancier EMC dat is uitgevoerd door Vanson Bourne onder ruim tienduizend respondenten uit 33 landen. Aan het onderzoek namen 238 Nederlanders deel.

Nederland voert samen met het Verenigd Koninkrijk de lijst aan van landen die de hoogste adoptie hebben van hybride cloudomgevingen. Volgens de onderzoekers groeit de wereldwijde inzet van hybride cloudomgevingen gestaag. 'De adoptie van de hybride cloud is sinds 2013 gegroeid met 9 procent. 27 procent van de organisaties maakt er al gebruik van en de adoptie is het hoogst in de EMEA-regio (28 procent), gevolgd door Latijns Amerika (24 procent) en Azië, de Pacific en Japan (24 procent).'

Een merendeel van de respondenten stelt dat ict een steeds grotere bijdrage levert aan de bedrijfsprestaties. Ook komt naar voren dat ict-uitgaven steeds minder vaak door de ict-afdeling gedaan worden. 'Om ervoor te zorgen dat de ict-afdeling toch een waardevolle bijdrage kan leveren aan de groei van de organisatie, geeft het merendeel van de respondenten aan dat ict een intermediaire rol moet gaan vervullen voor on-demand-diensten', aldus de onderzoekers.

Volgens 71 procent van de respondenten (66 procent in Nederland) moet de rol van ict veranderen in een intermediaire rol voor on-demand-diensten. 35 procent van de ondervraagden denkt dat er niet genoeg kennis en expertise in hun organisatie is om belangrijke, zakelijke doelen te bereiken. 69 procent van de respondenten gelooft dat het trainen van ict-medewerkers, om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van cloud, mobiel, social en big data, de komende twee jaar een uitdaging zal zijn. Bijna tweederde van de respondenten wereldwijd geeft aan dat er behoefte bestaat aan het gebruik van hybride clouds vanwege de flexibiliteit en veiligheid.

Kritiek op cloud-ontwikkeling

De cijfers voor adoptie van de public cloud liggen anders. Zo is maar 16 procent van de ondervraagden bereid elk soort applicatie onder te brengen in de cloud. De applicaties waarvan het grootste deel zegt dat ze niet in de public cloud thuis horen zijn: financiële planning (39 procent), human capital management (35 procent) en erp (32 procent).

De meer ontwikkelde markten, met geavanceerde it-infrastructuren, gaan aan kop bij het adopteren van de cloud. Opkomende markten lijken iets gereserveerder te zijn ten aanzien van de risico’s die eraan verbonden zijn.

Daartegenover staat dat deze opkomende markten positiever zijn over de hybride cloud. 79 procent geeft aan dat ze grote, competitieve voordelen verwachten van cloud, mobiel, social en big data. In de ontwikkelde landen is dat 75 procent. 67 procent denkt dat het combineren van public en private clouds daadwerkelijk zorgt voor meer flexibiliteit en betere veiligheid, in tegenstelling tot 60 procent in de ontwikkelde landen.

'Focus op flexibele diensten'

Jeremy Burton, president producten en marketing van EMC: 'Bedrijfs-ict blijft onder grote druk staan om de kwaliteit te verhogen en kosten te verlagen. Daardoor kijken bedrijven steeds meer naar geavanceerdere ict-infrastructuren die moeten zorgen voor innovatie, zoals hybride clouds. We geloven dat deze trend zich ook in 2015 zal voortzetten, omdat er vraag zal blijven naar flexibele, eenvoudige en veilige diensten.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5230772). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.