Managed hosting door True

Cloudintegratie is belangrijkste uitdaging

 

Cloudstrategie

Driekwart van de Nederlandse organisaties vindt dat de opkomst van cloudoplossingen snelle innovatie voor de eigen organisatie mogelijk maakt. Maar de cloud wordt te versnipperd gebruikt waardoor onvoldoende waarde wordt gecreëerd. Cloudintegratie is daardoor de belangrijkste uitdaging voor vier van de vijf Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek door Pb7 Research, in opdracht van it-dienstverlener Macaw, onder honderd it-beslissers van Nederlandse organisaties met vijftig of meer medewerkers, die nu, of uiterlijk in 2016 van cloud gebruik (denken te) maken.

Het aantal cloudtoepassingen dat organisaties in gebruik hebben, maakt de komende drie jaar een ruime verdubbeling door: van 46 per organisatie nu, naar 105 in 2016. Het gaat daarbij meestal om een combinatie van private en publieke oplossingen. Het onderzoek signaleert dat het voor Nederlandse organisaties niet eenvoudig is om de snelheid waarmee cloudapplicaties de organisaties binnenkomen bij te benen. Veel van deze applicaties worden binnengehaald om een tactisch voordeel te realiseren, maar zij zullen vroeg of laat toch ingepast moeten worden in het bestaande bedrijfsapplicatielandschap. Volgens het onderzoek zien cloudgebruikers een grote toegevoegde waarde in diverse integratieoplossingen die daarvoor nodig zijn.

Legacy-applicaties

De meest genoemde oplossingen met grote toegevoegde waarde zijn een complete werkplekomgeving in de cloud (44 procent), gebruik van een dienstverlener die als cloudbroker optreedt (39 procent) en het gebruik van open standaarden (39 procent). Momenteel wordt cloudintegratie vooral opgepakt om private cloudoplossingen met andere private cloudoplossingen te integreren (52 procent). In de komende jaren verschuift de behoefte naar het integreren van publieke en private cloudtoepassingen met legacy-applicaties.

‘Nederlandse cloudgebruikers merken in de praktijk dat ze sneller kunnen innoveren en bedrijfsprocessen efficiënter kunnen maken met behulp van cloudoplossingen’, zegt Macaw-coo William van der Pijl. ‘Het is ook een manier om snellere en betere stuurinformatie te realiseren. Er komen dan ook in hoog tempo cloudtoepassingen bij, waardoor het gevaar van een nieuwe vorm van eilandautomatisering ontstaat. Als cloudintegratie faalt, vreest men vooral voor verstoringen in bedrijfsprocessen en beveiligingsproblemen. Maar het goed aanpakken van integratie is voornamelijk cruciaal om de toegevoegde waarde van de cloud niet verloren te laten gaan.’

Uitdagingen

Het aan elkaar knopen van (cloud)applicaties is de grootste, maar zeker niet de enige integratie-uitdaging. Hoog op de lijst uitdagingen staan gebrek aan overzicht wat betreft de prestaties, toegangs- en identiteitsbeheer, applicatiewildgroei en complexer leveranciersmanagement. Als risico’s bij falende cloudintegratie noemt 46 procent beveiligingsissues en 45 procent verstoringen van de bedrijfsprocessen, gevolgd door trage probleemoplossing vanwege een ondoorzichtige keten (37 procent) en uit de hand lopende kosten (34 procent). Opvallend is dat 31 procent zegt bang te zijn voor continuïteitsproblemen door mogelijk faillissement van leveranciers. Gevraagd naar de meest geschikte leverancier van cloudintegratieoplossingen voor de organisatie geeft bijna de helft (48 procent) dan ook de voorkeur aan Microsoft, gevolgd door Google (24 procent) en Amazon 7 procent), terwijl 15 procent het niet weet.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4931701). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.