Managed hosting door True

CFO is sceptisch over cloud computing

 

Investeren in cloud computing

De uitgaven aan clouddiensten nemen wereldwijd toe, maar bij veel organisaties stokt de adoptie bij de chief financial officer (cfo). Uit het IDG Enterprise Cloud Research 2013 blijkt namelijk dat zij het moeilijkst te overtuigen zijn van de voordelen. Het onderzoek toont aan dat de deelnemende bedrijven verwachten de komende twaalf maanden een gemiddelde van anderhalf miljoen dollar te gaan investeren in cloudgebaseerde diensten. Dit is 10 procent meer dan vorig jaar en gemiddeld bedraagt dit 15 procent van het totale it-budget.

Cloud computing wordt inmiddels als volwassen enterprise-technologie gezien. Hoe lang organisaties werken met clouddiensten bepaalt echter in grote mate hun verwachtingen van de cloudoplossingen. Organisaties die drie jaar of langer met clouddiensten werken, noemen snelle innovatie en flexibiliteit als belangrijkste voordelen. Bedrijven die er net mee beginnen zien het verlagen van de it-kosten als belangrijkste reden. In het laatste geval is de financieel directeur vaak de bottleneck, die volgens het onderzoek het moeilijkst te overtuigen is van de voordelen van cloud computing.

Cloud business case

Opvallend is dat it-afdelingen het lastig vinden om de financiële voordelen van cloud computing aan te tonen bij het management. Ruim 38 procent van hen noemt het meten van de roi en het bepalen van de economische waarde het moeilijkst. Daarnaast vinden zij dat de cfo het moeilijkst te overtuigen is van de waarde van clouddiensten. Om die reden verwachten it-afdelingen hulp van hun leveranciers om een heldere business case op te stellen waarin bewijs wordt geleverd voor het verlagen van de tco.

Ook al ziet de helft van de it-beslissers dat de cloud een ‘game-changer’ kan zijn voor hun organisatie, toch zijn de redenen die zij in het onderzoek noemen heel verschillend. Voor zowel public als private cloud-investeringen staat het verlagen van de tco in de top drie. Het snel kunnen uitrollen van diensten en besparen op personeelskosten zijn echter de belangrijkste argumenten om te kiezen voor public cloud-diensten. De private cloud wordt eerder gekozen voor het zorgen voor business-continuïteit en het vervangen van legacy-technologie.

Waarde bepalen

Het feit dat veel organisaties het verlagen van de it-kosten als het belangrijkste voordeel van cloud computing zien, is voor een deel te wijten aan onervarenheid met cloud computing. Dit wordt versterkt door cfo’s, die vanuit hun rol in de organisatie het meest geneigd zijn om deze denkwijze in stand te houden. Slecht inzicht hebben in de kosten of het uitstellen van investeringen helpen daar niet bij. De waarde van cloud computing is echter veel breder dan enkel kostenbesparing, waardoor it-afdelingen moeite hebben om bewijs te leveren voor de financiële voordelen van cloud computing.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4800835). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.