Managed hosting door True

IT-beslisser ziet winst van werkplek in cloud

 

Een grote meerderheid van de Nederlandse it-beslissers is overtuigd van de positieve invloed op de productiviteit van kenniswerkers van oplossingen voor digitale werkplekken in de cloud. Bijna de helft van de Nederlandse organisaties verwacht binnen twee jaar over deze werkplekken in de cloud te beschikken. Dit blijkt uit onderzoek onder 101 it-beslissers van Nederlandse organisaties met vijftig of meer medewerkers door Pb7 Research in opdracht van Microsoft-dienstverlener Macaw.

Toch maakt bijna één op de drie organisaties zich nog zorgen over de cloud. Met name de veiligheid van gegevens, privacybescherming en mogelijke downtime worden als obstakels gezien. Volgens het onderzoek zullen cloud- en virtualisatieoplossingen voor de werkplek explosief toenemen. Van deze oplossingen wordt verwacht dat ze een positieve invloed hebben op de productiviteit van kenniswerkers. 69 procent voorziet een einde aan capaciteitsproblemen, 70 procent verwacht betere samenwerking, 72 procent verwacht betere mobiele toegang tot informatie en 76 procent verwacht sneller nieuwe werkplekken te kunnen aanmaken.

Onvoldoende flexibel

Voor deze explosieve toename geeft het onderzoek ook een verklaring. Drie kwart van de Nederlandse organisaties werkt nu projectgedreven. Voor deze organisaties is de traditionele client/server-omgeving onvoldoende flexibel. Zij hebben behoefte aan een werkomgeving die schaalbaar is, die beschikt over een rijke functionaliteit voor samenwerken en die bovendien snel is uit te rollen. Een goede werkplek in de cloud kan dit bieden. De respondenten verstaan onder een goede werkplek een geïntegreerde totaaloplossing (42 procent) die via elk apparaat te benaderen is (79 procent).

Het onderzoek signaleert ook bij een derde van de organisaties bezwaren tegen een werkplek in de cloud. Zij zetten vraagtekens bij de veiligheid en it-beslissers vragen zich af of er wel voldoende interne support voor is. De ondervraagde it-beslissers geven aan in meer of mindere mate productiviteitswinst te verwachten van vrijwel alle werkplektoepassingen die gevirtualiseerd zijn of in de cloud draaien. Zij verwachten vooral veel productiviteitswinst van het delen van documenten en het organisatie-intranet. Ook goed scoren ‘mail, messaging & collaboration’ uit de cloud.

Hybride oplossing

‘Nu steeds meer organisaties projectmatig werken met teams waarvan de samenstelling niet constant is en die niet meer aan een specifieke locatie gebonden zijn, veranderen uiteraard ook de eisen die zij aan een werkplek stellen’, zegt Macaw-cto Maarten Sikkema. ‘Een werkplek in de cloud voldoet aan die eisen en kan zo voor de nodige productiviteitswinst zorgen. Ik begrijp dat er nog twijfel bestaat over de veiligheid en bedrijfszekerheid van de cloud. Organisaties die hun gevoelige gegevens niet in de cloud willen zetten, kunnen het gedeelte dat met deze gegevens omgaat op hun eigen systemen draaien. Dit gedeelte wordt geïntegreerd met de rest van de oplossing die zich in de cloud bevindt. Zo’n hybride oplossing biedt dan het beste van twee werelden.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4756822). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.