Managed hosting door True

Capgemini: Cloud wordt meer mainstream

 

Cloud management

Hoewel de cloudmarkt nog niet geheel volwassen is, maakt 81 procent van de organisaties in meer of mindere mate gebruik van cloudtechnologie. Zij zijn volwassen of bijna volwassen in termen van cloudadopie. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek onder 460 it- en businessmanagers van bedrijven met minimaal tienduizend medewerkers van ict-dienstverlener Capgemini.

Hoewel één derde van de bedrijven (32 procent) zich kan vinden in de stelling dat de it-afdeling de drijvende kracht achter de adoptie van cloud is, verschuift de verantwoordelijkheid  hiervoor geleidelijk van de it-afdeling naar de business. Al 45 procent van alle onderzochte organisatie zegt dat individuele bedrijfsonderdelen uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de adoptie van cloudstrategieën.

Drijvende kracht en barrière

Het onderzoek laat het groeiend strategisch belang van cloud zien. Meer dan driekwart (76 procent) van de ondervraagden zegt een formele cloudstrategie gereed te hebben. Niettemin bestaat nog steeds onduidelijkheid over de vraag wie de belangrijkste drijvende kracht zou moeten zijn achter de adoptie van cloudstrategieën binnen een organisatie. De Raad van Bestuur wordt tegelijkertijd gezien als een drijvende kracht (29 procent) en barrière (28 procent). Dit suggereert dat in veel gevallen er nog niet geprofiteerd kan worden van de voordelen van cloud door het ontbreken van voldoende ondersteuning en begrip op senior management-niveau.

‘Je kunt veilig concluderen dat de voordelen van cloud overal helder zijn’, zegt Ron Tolido, senior vice president en cto Applications, Continental Europe bij Capgemini. ‘De adoptie van cloud vanuit bedrijfsperspectief staat echter een forse verandering te wachten, waarbij het steeds meer een strategische rol in de organisatie krijgt. Een fenomeen dat wij ‘business cloud’ noemen. Het initiatief om cloudoplossingen in gebruik te nemen verschuift van de it-afdeling naar andere bedrijfsonderdelen, omdat ondernemingen meer focussen op het creëren van tastbare business waarde. De cloud heeft heel snel een nieuwe benchmark neergezet over hoe gemakkelijk, snel en flexibel de business over een oplossing kan beschikken. Het zet de verhouding tussen IT en business in een heel nieuw perspectief.’

Wettelijke jurisdictie

Desondanks zijn er ook aanhoudende zorgen die impact hebben op de migratie naar cloud. Meer dan 40 procent van de respondenten is bezorgd over de veiligheid waardoor de adoptie van cloud wordt gehinderd. En slechts 56 procent van de ondervraagden vertrouwt de cloud voor het opslaan van data. Ruim één derde (35 procent) zegt ook een probleem te zien met betrekking tot datasoevereiniteit rondom de fysieke locatie, ofwel de vraag onder welke wettelijke jurisdictie de privacy en de toegang tot data in een bepaald land valt. Dit wordt als een forse horde voor de adoptie van cloud ervaren, vooral in de regio Europa, Midden-Oosten, Afrika.

Hierdoor, zo stelt het rapport, hebben organisaties een voorkeur voor een private cloud: 40 procent van de organisaties zegt een voorkeur te hebben voor een door een partner gehoste private cloudoplossing buiten de eigen fysieke locatie, terwijl 26 procent een private cloud-oplossing prefereert binnen de eigen bedrijfsmuren. Geconfronteerd met zorgen rondom beveiliging, beheersbaarheid, kwaliteit van de service en wettelijke compliance, kiezen bedrijven voor een behoedzame adoptie van op cloud gebaseerde diensten. Hierbij past een stapsgewijze aanpak die zich richt op het migreren van specifieke gebieden of applicaties naar de cloud als en wanneer dat noodzakelijk is. Zoekend naar gespecialiseerde dienstverleners die de specifieke wensen van een bedrijfsonderdeel of -functie kunnen ondersteunen, zegt een meerderheid van de organisaties (72 procent) te werken of te willen werken met meer dan één dienstverlener.

Veranderende wensen en toenemende concurrentie

Niettemin zijn migraties naar de cloud op dit moment vooral gefocust op recente applicaties die de allernieuwste gebieden van de business ondersteunen, in plaats van legacy-applicaties. Met 78 procent van de bedrijven die zich vooral richten op de nieuwste applicaties, is het duidelijk dat cloud wereldwijd aan de basis staat van daadwerkelijke verandering binnen grote ondernemingen. Het migreren van legacy-applicaties naar de cloud kan kostbaar zijn en wellicht niet de gewenste voordelen opleveren. Maar het verplaatsen van nieuwe applicaties naar de cloud zal organisaties in staat stellen sneller te anticiperen op veranderende wensen en toenemende concurrentie door wendbaarheid en differentiatie binnen de eigen business te creëren.

Het rapport pleit dan ook voor een meer georchestreerde aanpak van het cloudlandschap waar bedrijven voorzichtig navigeren door het zich snel ontwikkelende ecosysteem van cloudleveranciers, platforms en oplossingen. Tegelijkertijd proberen zij weg te blijven van meer complexiteit en managementuitdagingen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4605203). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.