Managed hosting door True

KU Leuven: Messi beste voetballer ter wereld

 

Voetbal kampioen

Het is kiezen tussen Coca-Cola of Pepsi-Cola. Zo is het ook in het voetbal: Messi of Ronaldo? De twee wisselden elkaar vaak af in de uitreiking van de Gouden Bal. Maar wie is de beste? Datawetenschappers van de KU Leuven hebben het antwoord gevonden.

Lionel Messi is nummer één. Dat vinden althans wetenschappers van de KU Leuven, in samenwerking met het Nederlandse databedrijf Scisports. De twee instanties ontwikkelden een model waarbij elke actie in een voetbalwedstrijd een bepaalde waardering krijgt. Hoe waardevoller die actie (lees: de kans op een doelpunt doen toenemen of die kans net doen verminderen), hoe hoger de score.

Zulke oefening neigt al snel naar big data. In totaal zou het gemiddeld om 1.600 acties per match gaan die worden gequoteerd. Het onderzoek van de KU Leuven en Scisports richt zich op zevenhonderd spelers uit de Engelse en Spaanse topcompetities in de vier seizoenen tot en met 2017-2018.

Eén speler steekt er dus duidelijk bovenuit: Messi, die nagenoeg zijn hele (professionele) carrière al bij Barcelona speelt. De Argentijn koppelt een hoog aantal acties aan een hoge waarde per actie.

Eden Hazard

Het model van de KU Leuven bevestigt de focus van de professionele voetbalsport in data en analytics. Voetbalclubs zetten volop in op datateams die bijzonder complexe wiskundige modellen bouwen om de echte waarde van spelers en teams beter in te schatten, ook in functie van transfers.

Het onderzoek voorspelt ook, zo merkt de krant De Tijd op, dat Eden Hazard een goede opvolger is voor Ronaldo na zijn vertrek bij Real Madrid.

In een interview met Computable roemde Scisports-oprichter Giels Brouwer de Belgische voetballer nog omdat Hazard op een uitzonderlijk hoge snelheid kan dribbelen. Zijn analyses lijken die inschatting, en dus ook de waarde van Hazard, alvast te bevestigen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6782223). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures Business Analytics

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.