Managed hosting door True

KNVB start proef met doellijnbewaking

 

Bondsbureau KNVB in Zeist

De Algemene Vergadering Betaald Voetbal heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van de KNVB om te starten met de pilot genaamd Arbitrage 2.0. De proef, die twee seizoenen loopt, betreft het gebruik van doellijntechnologie (HawkEye) en extra assistenten (vijfde en zesde officials). Aanvullend onderzoekt de voetbalbond de mogelijke toepassing van een videoreferee. Voor de HawkEye-proef heeft de KNVB vijfhonderdduizend euro uitgetrokken.

Het grootste gedeelte van de kosten voor Arbitrage 2.0 heeft betrekking op de aanschaf van het HawkEye-systeem (330.000 euro). De overige kosten bestaan uit installatie, keuring, software en manuren voor bediening en onderzoek.

Dit computerbewakingssysteem gebruikt optische herkenning met behulp van zes camera's rond het doel. Het werd in 2001 ontwikkeld door Paul Hawkins van Roke Manor Research Limited, een dochteronderneming van Siemens. De technologie werd later ondergebracht in een eigen onderneming, Hawk-Eye Innovations, dat een joint venture met de televisieproductiemaatschappij Sunset + Vine aanging. In maart 2011 kocht Sony het bedrijf.

De KNVB kiest voor HawkEye vanwege de nauwkeurigheid van het systeem, het gebruik van camera’s, de steun en innovatiecapaciteit van het Sony-concern en de bewezen toepassing in diverse andere sporten (tennis, hockey, cricket en rugby). Tot slot werkt HawkEye ook samen met de Engelse Premier League. Dit biedt de KNVB de mogelijkheid om te leren van situaties zoals in Engeland reeds zijn voorgevallen.

Om de toegevoegde waarde van doellijntechnologie en extra assistenten te kunnen beoordelen, worden beide middelen de komende twee jaar zoveel mogelijk ingezet bij beslissingswedstrijden, zoals de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, de finale van de play-offs, de halve finales en de finale van de KNVB beker en speelronde 34 in de Eredivisie.

Overstag

De Fifa ging in juli 2012 overstag en liet de mogelijkheden voor doellijntechnologie onderzoeken naar aanleiding van de aanzwellende kritiek dat er regelmatig in wedstrijden doelpunten onterecht worden afgekeurd, omdat de bal niet over de lijn zou zijn gegaan. Na afloop blijkt dan uit tv-beelden dat het wel een geldig doelpunt was.

De wereldvoetbalbond experimenteerde op het WK voor clubteams in Japan met de systemen GoalRef en Hawkeye. Dat is zo goed bevallen dat FIFA op het komend WK ook met doellijntechnologie wil gaan werken. Tijdens de Confederations Cup komende zomer in Brazilië krijgt het experiment al navolging.

Het systeem Goalref bestaat uit een zwak magnetisch veld rondom een doel en een speciaal geprepareerde voetbal met radiocommunicatietechnologie. Zodra de bal de doellijn is gepasseerd verandert het magnetisch veld en krijgt de scheidsrechter via versleutelde radiosignalen in zijn oortelefoontje te horen dat het een doelpunt is. Goalref is ontwikkeld door het Duitse Fraunhofer Institut für Integrierte Schaltungen en het Deense bedrijf Select, dat verantwoordelijk is voor de elektronica in de bal.

Videoscheidsrechter

De KNVB start ook een pilot om de mogelijkheden van een videoreferee te onderzoeken. Het systeem functioneert op basis van waarnemingen uit de verschillende invalshoeken van de aanwezige camera’s en de interpretatie van deze beelden door de scheidsrechter en/of diens assistenten. De daadwerkelijke implementatie van dit systeem is op dit moment nog niet mogelijk. Enerzijds moet de technologie verder worden ontwikkeld, anderzijds is er nog internationale goedkeuring van de FIFA/IFAB nodig.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4748272). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.