Managed hosting door True

Big data overtuigt driekwart organisaties niet

Slechts een kwart van de Europese organisaties heeft al een business case ontwikkeld voor big data. Dat blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne, in opdracht van datacenter-dienstverlener en Interxion. Hoewel het aantal bedrijven dat met succes een case heeft gebouwd voor big data nog vrij laag is, staat het onderwerp wel regelmatig op de agenda. 81 procent van de organisaties heeft zich al georiƫnteerd op big data of is dit van plan. In de Benelux is dit percentage iets lager en onderzoekt 68 procent van de bedrijven de mogelijkheden van big data, of heeft hiervoor plannen.

Interessant is daarbij dat bedrijven die hun it-strategie hebben afgestemd op hun businessplan, al veel vaker de mogelijkheden van big data hebben onderzocht. Ruim negen van de tien organisaties waar het it-plan nauw aansluit bij het businessplan hebben zich al georiënteerd op big data. De grootte van het bedrijf is ook van belang; grote bedrijven hebben vaker big data overwogen dan kleine bedrijven.

In organisaties waar de it-strategie niet aansluit bij het businessplan, of dit nu komt doordat de it-strategie niet zover vooruitloopt of zich meer richt op andere doelstellingen, hebben minder dan zes van de tien organisaties zich beziggehouden met big data. Dit percentage daalt zelfs tot 40 procent in bedrijven waarin de langetermijnstrategie niet wordt gedeeld met it.

Kansen en uitdagingen

Big data wordt zowel door het management als it gezien als een kans en een uitdaging, maar vooral bij kleine bedrijven hebben de uitdagingen de overhand. 79 procent van de bedrijven met vijfhonderd tot duizend medewerkers geeft aan dat hun it-afdelingen big data als een aanzienlijke uitdaging zien. Bij organisaties met drieduizend werknemers of meer is dit slechts 55 procent. In de Benelux ziet 67 procent van de bedrijven big data als een uitdaging tegenover 61 procent van de bedrijven die het als een kans ziet.

‘Binnen de Benelux zijn er ook nog behoorlijke verschillen te zien met betrekking tot big data, Nederland is bijvoorbeeld vooruitstrevender’, zegt Michel van den Assem, managing director Interxion Nederland. ‘Big data wordt in Nederland bovendien meer dan in België als prioriteit gezien, ook al zijn business en it niet altijd op elkaar afgestemd. Wat verder bijzonder is in Nederland, is dat big data hier wordt gezien als een kans door de business en als een uitdaging door it. In andere Europese landen is het juist andersom.’

In-house-expertise

Als specifiek gekeken wordt naar uitdagingen bij het ontwikkelen van big data-oplossingen geeft bijna de helft (45 procent) van de respondenten aan dat er momenteel dringendere vraagstukken zijn voor de it-afdeling. Andere obstakels zijn terughoudendheid om te investeren in de benodigde capex (33 procent), gebrek aan opslagcapaciteit (32 procent) en gebrek aan in-house-expertise (32 procent). It-afdelingen in de Benelux zien bijna dezelfde uitdagingen, zij zijn alleen bezorgder over een gebrek aan in-house-expertise (45 procent).

Op het gebied van de vereiste technologie voor big data-oplossingen is het niet verrassend dat analytics (55 procent) en opslag (53 procent) als de grootste problemen worden beschouwd. Misschien iets minder voor de hand liggend is dat bij deze vraag ook het netwerk veelvuldig wordt genoemd. Bijna de helft (48 procent) van de ondervraagden geeft aan hierover zeer bezorgd te zijn, met name omdat dit invloed heeft op de snelheid van de toegang, verwerking en levering van informatie. Als je bedenkt dat 58 procent van de organisaties verwacht dat hun big data binnen honderd milliseconden bij de eindgebruiker moet zijn, is het logisch dat snelheid zeer belangrijk is. De druk in de Benelux ligt wat lager, hier geven organisaties aan dat data binnen 248 milliseconden de eindgebruiker moet hebben bereikt.

Mogelijkheden ontdekken

Ondanks de uitdagingen die ermee gepaard gaan, zien respondenten ook veel zakelijke voordelen van big data: betere besluitvorming (57 procent), hogere klanttevredenheid (54 procent), meer cross-selling (47 procent), het sneller op de markt brengen van nieuwe producten en diensten (46 procent) en innovatie (46 procent) scoren allemaal hoog. Deze Europese resultaten zijn in lijn met de resultaten in de Benelux, alleen het aantal bedrijven dat betere besluitvorming als zakelijk voordeel van big data ziet is lager (49 procent). Deze zakelijke voordelen kwamen ook enigszins terug in de toepassingen binnen organisaties die de vraag naar big data aanjagen: klantmanagementsystemen (41 procent), e-commerce (35 procent) en financiële transacties (34 procent) werden hier het meest genoemd.

Hoewel slechts 7 procent van de ondervraagde respondenten denkt dat big data voor hun organisatie al een prioriteit is, lijkt dit op grote schaal te gaan veranderen: 62 procent van de Europese organisaties is ervan overtuigd dat big data binnen drie jaar een prioriteit wordt. Opvallend hierin is dat in de Benelux 13 procent van de organisaties big data al als een prioriteit voor hun bedrijf ziet.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4692658). © Jaarbeurs IT Media.
?

 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×