Managed hosting door True

Siemens simuleert evacuatie van personen

 

Evacuatiesoftware van Siemens

Siemens heeft een softwareprototype ontwikkeld voor het simuleren van evacuaties en het optimaliseren van vluchtroutes uit gebouwen, stadions en andere publieke ruimten. Naast toepassing voor preventieve doeleinden kan de software in de toekomst ook worden gebruikt in gebouwautomatiseringssystemen en intelligent response-systemen om evacuaties direct te beïnvloeden.

Op de beurs Security 2012 in het Duitse Essen (25 t/m 28 september 2012) presenteert de Siemens-divisie Building Technologies voor het eerst het prototype van simulatiesoftware voor evacuaties aan een breed publiek. De software, die samen met Siemens Corporate Technology is ontwikkeld, is bedoeld om verschillende evacuatiescenario's te testen. Daar horen bijvoorbeeld de volgende vraagstellingen bij: Hoe verandert het vluchtgedrag en de benodigde tijd onder verschillende externe omstandigheden? Hoe kan de duur van een evacuatie worden verkort? Waar ontstaan tijdens de evacuatie knoop- en knelpunten en hoe kan men deze voorkomen?

Cellen

Het gedrag van een (grote) mensenmassa berekenen is een complexe opgave. Mensen bewegen zich met verschillende snelheden voort en houden minder afstand van begeleiders dan van onbekenden. Meestal loopt men in verschillende richtingen. Als men elk individu en diens interactie met alle anderen analyseert, dan wordt de maximale rekencapaciteit van de computer al snel bereikt. Om dit probleem op te lossen, deelden onderzoekers van Siemens de ruimten op in cellen die overeenkomen met de ruimtebehoefte van een persoon. De verhouding tussen lege en bezette cellen wordt hierbij beschreven als een soort krachtveld.

Op deze manier kan het loopgedrag van duizenden personen circa tien keer zo snel worden berekend dan dat zij in het echt bewegen. Door een koppeling met informatie uit de werkelijkheid, bijvoorbeeld van bewakingscamera's, kan de software de beweging van mensenmassa's zelfs voorspellen. Zo kunnen kritieke situaties worden vermeden, waarbij extreme opeenhopingen van mensen door gerichte interventies worden voorkomen. Hierdoor hebben hulpverleners meer tijd om in te grijpen. In de toekomst kan de software ook worden geïntegreerd in gebouwautomatiseringssystemen en intelligent response-systemen, waarbij proactieve aansturing van verschillende systemen het verloop van evacuaties direct kan beïnvloeden.

Preventieve doeleinden

Ook voor preventieve doeleinden kan de software van groot nut zijn, als door een simulatie wordt aangetoond waar knelpunten ontstaan tijdens een evacuatie. Dikwijls kunnen dergelijke knelpunten door bouwkundige maatregelen worden verminderd, bijvoorbeeld door een betere plaatsing van zuilen en balustrades om mensenmassa's te scheiden, of door verbreding van trappenhuizen en deuren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4556996). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.