Managed hosting door True

Facebook schikt Trump- en Cambridge Analytica-zaak

 

Facebook

Meta, het moederbedrijf achter Facebook, heeft een voorlopige schikking getroffen in een langlopende zaak met gebruikers van het sociale mediaplatform. Het gaat om een massaclaim waarin gebruikers van het sociale netwerk het bedrijf voor de rechter dagen omdat het data zou hebben gedeeld met onderzoeksbureau Cambridge Analytica. Doordoor werden profielen opgebouwd van potentiële Trump-stemmers en zouden de Amerikaanse verkiezingen van 2016 zijn beïnvloed.

Het is nog niet bekend voor welk bedrag Meta de gang naar de rechter afkoopt. In een document van de rechtbank van het district Noord-Californië vragen Meta en de betrokken eindgebruikers de rechtbank in San Francisco om zestig dagen uitstel van de rechtszaak om in die tijd tot een schikkingsbedrag te komen

Het campagneteam van Trump zou via een app van het Britse onderzoeksbureau Cambridge Analytica de data van zo’n 87 miljoen leden van het sociale medianetwerk hebben gebruikt voor het gericht sturen van berichten met politieke boodschappen om zo de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Volgens betrokkenen gaat het om één van de grootste privacyschandalen ooit.

Mark Zuckerberg

Eerder in deze zaak werd Meta-baas Mark Zuckerberg verhoord. Volgens Facebook kunnen gebruikers er niet automatisch van uitgaan dat gedeelde informatie op de platformen privé blijft. De komende periode wordt de schikking uitgewerkt. In die periode hoeven kopstukken als Zuckerberg niet gehoord te worden.

In een andere zaak over locatie-tracking zonder dat gebruikers daar toestemming voor gaven, bood Facebook 37,5 miljoen dollar om de zaak te schikken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7404734). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.