Managed hosting door True

Whiffle scoort 3 miljoen voor energietransitie

 

weersvoorspelling

Whiffle, een spin-off van de TU Delft, heeft een geavanceerde technologie voor zeer nauwkeurige en zeer lokale weersvoorspellingen ontwikkeld. Het bedrijf ontvangt een kapitaalinjectie van 3 miljloen euro van Energiiq en Shift Invest. Het geld is nodig om sterk te gaan groeien.

De provincie Zuid-Holland heeft het fonds Energiiq in het leven geroepen om de energietransitie de wind in de zeilen te geven. Berend Potjer, gedeputeerde van Zuid-Holland: 'Whiffle versnelt de energietransitie en versterkt de regionale economie. Daarom biedt de provincie co-financiering aan het bedrijf. We hebben dit soort innovaties keihard nodig.'

In detail meenemen

" Berekeningen van het weermodel worden op grafische kaarten (gpu’s) uitgevoerd"

Whiffle is in 2015 opgericht door Harmen Jonker en Remco Verzijlbergh na jarenlange ontwikkeling binnen de TU Delft. In vergelijking met conventionele meteodiensten biedt Whiffle verschillende voordelen. Een belangrijke daarvan is de hoge resolutie van de forecast, waarmee lokale weersomstandigheden tot in detail zichtbaar zijn. Whiffle bereikt dit door de berekeningen van het weermodel op grafische kaarten (gpu’s) uit te voeren en zo turbulentie en onderliggende natuurkundige processen in de atmosfeer in meer detail mee te nemen.

Het model is het eerste operationele weermodel ter wereld, gebaseerd op zogeheten Large Eddy Simulation (LES), en het wordt daarnaast nog geoptimaliseerd door kunstmatige intelligentie en machine learning. Zo biedt Whiffle een uitermate accurate en snelle weersvoorspelling waarin lokale effecten zoals heuvels, gebouwen of windmolens zijn meegenomen. De technologie belooft efficiëntievoordelen in tal van economische sectoren, maar momenteel richt Whiffle zich primair op de hernieuwbare energiemarkt.

Beter voorspelbaar

Het geavanceerde weermodel van Whiffle maakt duurzame energieproductie beter voorspelbaar. Dit is van grote waarde voor de energiesector, omdat een betere voorspelling de kosten van weerrisico’s verlaagt. Nauwkeurigere weersvoorspellingen verlagen bijvoorbeeld de onbalanskosten voor energiebedrijven, wat direct effect heeft op hun marge. Daarnaast kan de configuratie van een windpark verder geoptimaliseerd worden en kunnen de toekomstige opbrengsten beter worden voorspeld. Weervoorspellingen en windsimulaties zijn cruciaal voor diverse spelers in de sector, van energiehandelaren tot de eigenaren en ontwikkelaars van windparken. Tevens biedt het model grote kansen in diverse andere sectoren, van luchtvaart tot landbouw en van scheepvaart tot bijvoorbeeld het beter voorspellen van luchtverontreiniging.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7313187). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.