
Hybride ondertekening van de overeenkomst door onder meer vicevoorzitter van het college van bestuur Martijn Ridderbos van de Universiteit Leiden en lid van de raad van bestuur Kim Smit van het LUMC.
De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) breiden hun samenwerking op het gebied van ict-voorzieningen voor data-intensief onderzoek en high performance computing (hpc) uit. De partijen vormden al langer een ict-pact maar gaan dat nu ‘intensiveren’ en hebben dat vastgelegd in een officiële overeenkomst.
Door de ict-verbintenis voor reken- en data-intensief onderzoek te vergroten, ontstaan nieuwe kansen. Zoals toegang tot dure en schaarse technologie en ict-middelen. Ook gaan de instellingen samen kennis opbouwen en innoveren.
Het pact tussen beide instellingen vindt zowel op strategisch als op tactisch en operationeel niveau plaats. Daardoor moeten schaalvoordelen ontstaan. De partijen hopen ook het beheer, de ondersteuning en de exploitatie van de rekencapaciteit en dataplatformen te verbeteren.
Hpc
Beide instellingen delen rekenkracht voor data-intensief onderzoek. Ze maken al gebruik van een gedeeld high performance computing systeem (hpc). Die faciliteit met de naam Alice wordt officieel voortgezet. Daarnaast wordt er meer samengewerkt op het vlak van opslag en beheer van onderzoeksgegevens.
Ook zal de samenwerking met betrekking tot het gebruik van elkaars datacenters voor de hosting van onderzoeksapparatuur worden uitgebreid. In een latere fase zijn nog meer onderwerpen toe te voegen.
De organisaties hopen op kosten te besparen doordat kostbare ict-systemen niet dubbel hoeven te worden aangeschaft. Ook verwachten ze nieuwe onderzoeken en innovaties mogelijk te maken door een meer flexibele inzet van rekenkracht.
Population Health
De collaboratie sluit ook aan bij de positionering van het LUMC dat ‘population health’ tot een van haar strategische speerpunten rekent. Binnen dat onderzoeksveld wordt veel data-gedreven onderzoek gedaan naar de gezondheid van mensen. De meer generieke data van de Universiteit Leiden kan nieuwe inzichten geven in de leefstijl binnen een regio en gerichter handvatten bieden voor ziektepreventie.