Managed hosting door True

Nieuw glasvezelconcept vervangt huurlijnen

 

Het Nederlandse Fastfiber en Fastfiber Netwerk lanceren een nieuw glasvezelconcept dat specifiek gericht is op bedrijventerreinen.

Fastfiber Netwerk gaat bedrijventerreinen bij voldoende belangstelling voorzien van ’last mile’-glasvezelnetwerken waarop geïnteresseerde bedrijven een aansluiting kunnen krijgen. Bedrijven zijn vervolgens vrij in de keus van een dienstenaanbieder. Fastfiber levert zelf geen diensten via het netwerk, maar treedt wel op als agent voor lokale, regionale en nationale dienstenaanbieders die toegang hebben tot het Fastfiber-netwerk. Middelgrote bedrijven wordt op deze manier een betaalbaar en snel alternatief geboden voor de veelal kostbare huurlijnen.

‘Met dit initiatief willen we niet alleen de glasvezeltechnologie binnen het bereik van een grote groep bedrijven brengen, maar ook meer keuzemogelijkheden aan bedrijven bieden,’ zegt Erik Kamps van Fastfiber. ‘Bedrijven zijn nu in nagenoeg alle gevallen aangewezen op kostbare huurlijnen waarbij de eigenaar van de lijn tevens de diensten levert. Dat beperkt de concurrentie en houdt prijzen hoog. Daardoor kunnen kleinere bedrijven nog niet profiteren van de nieuwste glasvezeltechnologie. Ook beperkt het de rol en groei van de kleinere service providers. Wij willen deze situatie doorbreken door een aansluiting tegen relatief lage kosten aan te bieden, waarbij de ondernemer de vrijheid heeft om zelf te kiezen voor een dienstenaanbieder. Fastfiber speelt in dit laatste weliswaar een bemiddelende rol, maar laat in beginsel iedere aanbieder toe op zijn netwerk. Zo stimuleren we niet alleen het breedbandgebruik in Nederland, maar creëren we ook meer kansen voor dienstenleveranciers, vooral voor partijen die lokaal of regionaal actief zijn.’

Dankzij het initiatief van Fastfiber Netwerk kunnen bedrijventerreinen in de toekomst beschikken over glasvezelaansluitingen voor alle ondernemingen op het terrein. Fastfiber zorgt in dit verband in eerste instantie voor het bundelen van de vraag. Bij voldoende belangstelling legt Fastfiber Netwerk vervolgens een actief netwerk aan, waarop de bedrijven worden aangesloten. Het dienstenaanbod bestaat op korte termijn uit onder meer breedbandinternettoegang, Voice over IP-diensten, ISDN via glasvezel, backup en beheer op afstand en VPN-diensten. In de toekomst zullen meer diensten volgen, waaronder camerabewaking, videoconferencing en verschillende ASP-diensten.

Fastfiber Netwerk werkt bij zijn initiatief samen met partners als Lucent Technologies, Foundry Networks, World Wide Packets, Eurofiber, Volker Wessels Telecom, TKF en Arcadis infra. Het bedrijf start in september 2005 met een pilot op bedrijvenpark Ekkersrijt in Eindhoven/Son en Breugel. Op dit terrein zijn bijna 300 bedrijven gevestigd, die samen werk bieden aan circa 10.000 mensen. ‘Met de pilot op Ekkersrijt willen we aantonen dat ons concept werkt,’ zegt Kamps. ‘Wij willen laten zien dat de glasvezeltechnologie voor elk soort bedrijf voordelen biedt. Dan gaat het niet alleen om mogelijke kostenbesparingen, maar ook om een betere kwaliteit en betrouwbaarheid van verbindingen, en om toegang tot nieuwe technologieën. Daarnaast telt voor ons zwaar dat bedrijven de keuzevrijheid hebben om zelf te kiezen uit beschikbare diensten en dienstenleveranciers.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/836135). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.