Managed hosting door True

Nog steeds veel ophef rond Oracle Java

 

Java

De komst van Java SE Universal Subscription blijft de gemoederen bezighouden. Oracle krijgt nog steeds veel kritiek op de aanpassingen die de softwareleverancier heeft doorgevoerd in dit model voor onderhoud aan Java en updates. Nadat Daniel Hesselink, Oracle-expert bij de IT Asset Alliance, begin februari hierover aan de bel trok, komt nu softwareontwikkelaar Matrix42 met waarschuwingen.

'De wijzigingen van Oracle leiden bij veel bedrijven tot meer onduidelijkheid. Het gebrek aan transparantie kan bovendien leiden tot problemen en forse kosten met zich meebrengen,' stelt Cees Broer, verkoopdirecteur Noord-Europa bij Matrix42. It-advocaat Judica Krikke adviseerde eerder in een gesprek met Computable geen vaag Java-abonnement van Oracle te accepteren. Maar volgens Broer zijn de problemen wel te voorkomen. 'Met de juiste tool krijg je een compleet inzicht in alle Java-versies, op alle platforms van alle leveranciers.'

Oracle heeft het abonnementenmodel voor onderhoud en updates voor Java eerder dit jaar omgegooid. Daarbij betalen ‘nieuwe’ klanten niet meer voor hun gebruik, maar wordt de factuur opgesteld op basis van het totaal aantal medewerkers. Of de software daadwerkelijk door iedereen wordt gebruikt, maakt daarbij niet uit. Het gaat daarbij zowel om fulltime als parttime medewerkers, in vaste of tijdelijke dienst. Zelfs externe werknemers die activiteiten van een bedrijf ondersteunen moeten in bepaalde gevallen meegeteld worden.

Onverwachte kosten

""Non-compliance vormt een groot risico""

Volgens Broer is het voor bedrijven vooral belangrijk om zelf ‘in control’ te blijven en actie te ondernemen. Welke versies van Java worden er binnen uw bedrijf of organisatie gebruikt? Op hoeveel computers en apparaten is de software geïnstalleerd? En gelden er eigenlijk beperkingen aan het gebruik ervan? Bij veel bedrijven kan er geen antwoord gegeven worden op deze vragen. De aangepaste licentie- en gebruiksvoorwaarden van Java maken het er allemaal niet eenvoudiger op.

'Non-compliance vormt een groot risico. We zien heel veel verborgen installaties voorbijkomen. Dat kan leiden tot onverwachte kosten. Ook veel applicaties vereisen Java. Ook dat brengt mogelijk aanvullende uitdagingen en vragen met zich mee. Wij ondersteunen zowel de applicatie-ontwikkelaars als de gebruikers bij hun vragen en uitdagingen omtrent hun Java-compliance. Je zult echt inzicht moeten hebben in wat er gebruikt wordt. Dat inzicht is bij veel bedrijven en organisaties onvoldoende aanwezig.'

Wees op je hoede

Een rekenvoorbeeld maakt duidelijk hoe groot de financiële gevolgen kunnen zijn van de nieuwe voorwaarden van Oracle Java. Betaalde een bedrijf met 115 medewerkers (intern, extern/100 NUP) eerst omgerekend zo’n 2.700 euro, in de nieuwe situatie is dat al gauw zeven keer meer. Bij een bedrijf van 500 medewerkers (intern, extern/50 NUP/32 processor) stijgt het bedrag van ruim 10.000 euro naar bijna 90.000 euro op jaarbasis. Bij een groot bedrijf met 40.000 medewerkers (intern, extern/5000 NUP/1000 processor) van 290.000 euro naar 2,3 miljoen euro per jaar.

Veel gebruikers denken dat Java altijd gratis kan worden gebruikt. Broer: 'Hoewel dat in een aantal gevallen ook zeker het geval is, is het toch belangrijk om op je hoede te zijn. Je moet namelijk wel weten welke versie van Java gebruikt wordt. De ene Java is immers de andere niet. Zelfs de specifieke update of patch-level kunnen van invloed zijn. Er zijn versies die gratis gedownload kunnen worden. Maar steeds vaker moet je je hiervoor als gebruiker wel registreren.

Als je Java downloadt, moet je gegevens achterlaten. Deze info kan worden gebruikt en geanalyseerd. En er kan gecontroleerd worden of het type gebruik voldoet aan de specifieke voorwaarden. Je zult als ITSM-manager per computer en gebruiker een inventarisatie moeten maken. Als je daar niet de juiste tools voor hebt, is dit een tijdrovende klus. En de kans is groot dat je zaken gaat missen. En dat is onnodig.'

Audit-compliant

Matrix42 zegt volledig te voldoen aan de nieuwe Java (Inventory)-verificatie voor conformiteit. Met enkele andere software asset management (sam)-leveranciers ondersteunt het Duitse bedrijf de Oracle Global License Advisory Services (Glas) om nauwkeurige verificatie te garanderen. Het bevat alle data-vereisten om een compleet inzicht te krijgen in alle Java-versies, op alle platforms van alle leveranciers.

Deze oplossing stelt organisaties in staat om audit-compliant rapportbestanden in te dienen bij de Oracle License Management Services (LMS) en de Global Licensing & Advisory Services (Glas). Dit vermindert aanzienlijk het risico, de tijd en de moeite die gepaard gaan met een audit voor Oracle Java-installaties en Oracle-data baseproducten, aldus Broer.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7490019). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.