Managed hosting door True

Atos stoot onrendabele legacy af

 

Atos

Ict-dienstverlener Atos zoekt partners die de onrendabele legacy-activiteiten op het vlak van ict-infrastructuur willen overnemen. Het beheer van dergelijke infrastructuren past niet in Atos' nieuwe strategie die zich richt op digitale transformatie, cloud computing, ict-beveiliging en CO2-reductie. Dat meldt het bedrijf bij de bevestiging van eerder gepubliceerde halfjaarcijfers.

Atos zit middenin een ommezwaai met cloud en it-security als belangrijkste nieuwe pijlers. Deze strategiewijziging was al eerder dit jaar aangekondigd en ligt in lijn met trends en wensen in de markt, aldus de dienstverlener. Voor de verwezenlijking heeft het bedrijf inmiddels enkele marktpartijen overgenomen, medewerkers omgeschoold en ontslagrondes aangekondigd. De hele bedrijfscultuur gaat op de schop, waarvoor een bedrijfsbreed programma is opgetuigd.

Een van de opvallende onderdelen van de nieuwe strategie is nauwere samenwerking met externe datacenterpartijen. Samenwerking in een consoliderende markt zou de technische dienstverlening verbeteren en de benodigde infrastructurele investeringen rechtvaardigen.

Al eerder deze maand maakte het bedrijf bekend dat de vraag naar beheer van traditionele it-systemen grote klappen krijgt nu bedrijven massaal overstappen naar de cloud. De Franse onderneming sprak van een ‘ongekend grote impact op de business’. De onrendabele infrastructuuractiviteiten zijn goed voor ongeveer twintig procent van de omzet binnen de Atos-groep.

Vooral in Duitsland snijdt de dienstverlener in het personeelsbestand. Tussen nu en eind 2023 verliezen ongeveer 1.300 mensen er hun baan, vooral in de onrendabele infrastructuurdivisie. Bovendien krijgen zij geen loonsverhoging meer. De kosten van het sociaal plan schat het bedrijf op 180 miljoen euro. Uiteindelijk moeten de maatregelen de Atos-groep 1 procentpunt extra brutowinst opleveren.

Halfjaarcijfers

De Atos-groep boekte in het eerste halfjaar van 2021 een bedrijfsresultaat van ruim 300 miljoen euro bij een omzet van ruim 5,4 miljard euro. De omzet was een procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De regio Noord-Europa, waaronder de Benelux, wist ruim 3 procent meer omzet te boeken, terwijl Centraal-Europa (waaronder Duitsland) en Noord-Amerika een aanzienlijke omzetdaling merkten.

Ook het bedrijfsresultaat bleef achter bij de eerste helft van vorig jaar. Met een daling van 9 procent viel het in onze regio mee in vergelijking met de Centraal-Europese landen en Noord-Amerika.

In de VS liet Atos een onderzoek uitvoeren naar eventuele onregelmatigheden in de boekhouding van Amerikaanse dochterbedrijven. Het bedrijf meldt nu dat hieruit geen onregelmatigheden aan het licht zijn gekomen. Daardoor maakte het bedrijf zijn halfjaarcijfers nu pas definitief. Begin juli werden al voorlopige cijfers gepresenteerd, die werden voorzien van een winstwaarschuwing.

Atos blijkt nog geen definitieve beslissing te hebben genomen over de toekomst van zijn 'klassieke' infrastructuuractiviteiten. We houden alle opties open, luidt hun reactie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7221811). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.