Managed hosting door True

Datacenter in eco-modus opvallend energiezuinig

 

Het klinkt logisch en toch zijn Amsterdamse datacentergebruikers blij verrast. Het energieverbruik van hun dataservers daalde tien procent door de machines in de spaarstand te laten draaien. De samenwerkende bedrijven en overheden uit de hoofdstedelijke datacenterketen delen de resultaten en instructies om meer partijen te wijzen op de eco-modus van servers.

Veel moderne servers beschikken over een spaarstand, een instelling die de gebruiker zelf kan activeren in de hard- of software. Mits goed ingesteld, worden de servers zuiniger zonder in te boeten op de prestaties. Uit pilots van de samenwerkende organisaties blijkt dat slim energiebeheer een gemiddelde besparing van tien procent oplevert.

Bij de pilots zijn zestig fysieke servers ingezet, onder meer bij Schiphol, KPN en Rabobank. In totaal zijn in ons land ruim een miljoen servers actief. Zij vormen een grote belasting voor het landelijke elektriciteitsnet. Mede om die reden leggen verschillende regio's, zoals die rond Amsterdam, tegenwoordig beperkingen op aan het uitbaten en bouwen van datacenters.  

Virtualisatie

"Het is vooral een kwestie van de instellingen eens nalopen"

Het besparingseffect wordt groter naarmate meer taken worden gevirtualiseerd, aldus het samenwerkingsverband Leap, waarbij diverse overheden, bedrijven en kennisinstellingen zijn betrokken. Veel servercapaciteit is onbenut en door betere inzet van virtualisatie kan het aantal servers omlaag. Dit bespaart zowel energie, geld en materiaal, is het idee.

‘Je kunt met een kleine inspanning een energiebesparing van tien tot dertien procent voor elkaar krijgen’, meldt Mark Spronk. Hij is senior projectmanager bij Schiphol, een van de deelnemers in Leap. Volgens hem is het een kwestie van de instellingen nog eens nalopen en zorgen dat je servers draaien als ze ook echt performance moeten leveren. De angst dat daardoor je prestaties worden beïnvloed, is onterecht, stelt hij.

Weinig gebruikt

Ondanks de ruime beschikbaarheid van servers met een spaarstand of eco-modus, blijft het grootschalig gebruik ervan uit. Volgens Leap heeft dit drie redenen: er is te weinig technische kennis over de voordelen van virtualisatie, organisaties zijn bang voor prestatieverlies bij gebruik van slim energiebeheer en energiebesparing staat laag op de prioriteitenlijst.

Om het gebruik van de spaarstand te promoten, ontwikkelde Leap een stappenplan in samenwerking met hardwarefabrikanten. In het plan krijgen gebruikers van dataservers instructies over hoe ze het energiebeheer activeren en worden ze gewezen op de kansen van virtualisatie en energie-efficiënt werken.

Leap is een initiatief om de energie-efficiëntie van datagebruik te optimaliseren met behulp van ict. Volgens de organisatie komt een energiebesparing van tien procent bij dataservers overeen met een energiebesparing ter waarde van 61.000 Nederlandse huishoudens.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7125913). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.