Managed hosting door True

Prorail sluit saas-contract met Hit Rail

 

Het it-hart van Prorail.

De komende tien jaar verloopt de communicatie tussen de systemen van Prorail en die van spoorvervoerders via een saas-dienst van Hit Rail. Deze Utrechtse specialist in rail-ict biedt de dienst vanuit zijn cloudplatform, dat draait bij Amazon Web Services (AWS).

De systeemcommunicatie tussen spoorbeheerder Prorail en vervoerders verloopt volgens een gestandaardiseerd Europees protocol voor interoperabiliteit: EU-TSI. Data-uitwisseling vindt plaats via de zogeheten Common Interface. Dit is een applicatie die elke deelnemende partij lokaal of in de cloud kan neerzetten. 

Voor Prorail heeft Hit Rail de Common Interface dus in een eigen omgeving binnen de AWS-cloud geïnstalleerd. Dit gebeurde al in oktober vorig jaar. Vanaf nu is de applicatie als software-as-a-service daadwerkelijk in gebruik door Prorail. De koppeling met overige systemen van de spoorbeheerder en die van de spoorpartners verloopt via een speciale vpn-verbinding of via het internet.

Naar de cloud

Het beheer van de Common Interface van Prorail is in handen van Hit Rail. Deze dienstverlener migreerde vorig jaar zijn hele ict-platform naar AWS. Dat was volgens Hit Rail nodig om sneller te kunnen inspelen op veranderende eisen op het gebied van digitalisering en efficiëntie.

Hit Rail werd in 1990 opgezet door tien nationale spoorwegbedrijven. Inmiddels is het eigendom van twaalf Europese spoorwegbedrijven, waaronder de Belgische NMBS en de Franse SNCF. Prorail en NS behoren daar niet toe.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6872384). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.