Managed hosting door True

It-auditors bepleiten meer software asset management

Volgens beroepsgroep moet softwarebeheer op bestuursniveau meer aandacht krijgen

 

Organisaties schenken te weinig aandacht aan gestructureerd beheer van softwarelicenties, concludeert de beroepsorganisatie van it-auditors Norea. Ze gebruiken tools voor software asset management (sam) voornamelijk op het moment dat leveranciers gaan controleren. En dat terwijl er met de software ook financieel voordeel valt te behalen.

Door softwarecontracten met leveranciers beter te beheren en de licentievoorwaarden beter na te leven, kun je financiële voordelen realiseren, vindt 76 procent van de ondervraagde it-auditors. Het gaat dan vooral om het vermijden van financiële risico's bij non-compliance. Gebruik je de software niet volgens de afspraak met de leverancier, dan riskeer je immers een naheffing of boete. Mede hierdoor meent 69 procent dat sam op bestuursniveau meer aandacht moet krijgen.

Controle op naleving

Meestal krijgen it-auditors niet specifiek de opdracht om te controleren op naleving van de contractuele voorwaarden en restricties bij het gebruik van bepaalde systemen, aldus de beroepsorganisatie. Ze controleren voornamelijk of de juiste personen binnen een organisatie toegang hebben tot de systemen en of de systemen betrouwbaar en beveiligd zijn.

Lang niet elke organisatie beschikt over tooling om softwarelicenties structureel in de gaten te houden. 41 procent van ondervraagde it-auditors geeft aan dat de organisaties die zij ondersteunen, dergelijke tools gebruikt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6624040). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.