Managed hosting door True

30 procent software in Nederland illegaal

 

30 procent van de gebruikte software in Nederland is illegaal. Het percentage illegale software daalde wel: van 33 procent in 2003 naar 30 procent in 2004.

Nederland behoort met een percentage van 30 procent illegale software wereldwijd tot de top-20 van landen met het laagste piraterijpercentage en behoort in die groep met Zwitserland en Ierland tot de drie landen die in 2004 met 3 procent de sterkste daling realiseerden ten opzichte van 2003. De financiële schade voor softwareproducenten in Nederland als gevolg van softwarepiraterij steeg echter met bijna 10 procent van 577 miljoen dollar in 2003 tot 628 miljoen dollar in 2004. Dit blijkt uit onafhankelijk wereldwijd onderzoek van de Business Software Alliance (BSA). De 2004 Global Piracy Study is uitgevoerd door het gerenommeerde onderzoeksbureau IDC in opdracht van de BSA.

Binnen de Europese Unie ligt het percentage illegale software met 35 procent 5 procent hoger dan in Nederland. Ook hier geldt echter dat de schade voor nationale en internationale softwareproducenten toegenomen is, aangezien de waarde van de illegale software met 2,4 miljard dollar is gestegen tot 12,1 miljard dollar. Ter vergelijking: het piraterijpercentage in Noord-Amerika ligt op 22 procent bij een waarde van de illegale software van 7,5 miljard dollar. Groei-economie China kent een percentage illegaal softwaregebruik van maar liefst 90 procent bij een waarde van de illegale software van 3,5 miljard dollar.

Mirjam van Avezaath, woordvoerder van de BSA in Nederland: 'Ondanks een daling van het piraterijpercentage neemt de financiële schade van softwarepiraterij - in de huidige groeiende IT-markt - juist toe. Dit plaatst de afname van het piraterijpercentage in het juiste perspectief en geeft aan dat er alle reden is voor BSA om haar campagnes onverminderd voort te zetten.'

Technologieonderzoeksbureau IDC voerde het onderzoek uit in opdracht van de BSA. De onderzochte softwaremarktsegmenten zijn onder andere zakelijke software, besturingssystemen, consumentensoftware en software voor lokale markten. Voor de analyse maakte IDC gebruik van informatie over hardware- en softwarelevering en voerde het bureau ruim 7.000 interviews in 23 landen uit. Daarnaast werden analisten in meer dan 50 landen gevraagd lokale marktcondities te omschrijven.


Beth Scott, Vice-president BSA voor Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA): 'Hoewel enige vooruitgang is geboekt in het terugdringen van softwarepiraterij, blijft illegaal gebruik economische groei en de ontwikkeling van de informatie-economie in de weg staan. De BSA spant zich in om hier verandering in te brengen, maar kan dat niet alleen. Overheden moeten bijvoorbeeld met verbeterde regelgeving rondom auteursrechten hun verantwoordelijkheid nemen. Hiermee worden innovatie in creatieve sectoren en respect voor intellectueel eigendom gestimuleerd.'


'Softwarepiraterij komt het meest voor in landen en regio´s waarin de softwaremarkt groeit en personal computing steeds meer deel uitmaakt van het dagelijkse leven, thuis en op het werk', zegt Steven Frantzen, algemeen directeur IDC Centraal en Oost-Europa, Midden-Oosten en Afrika. 'De ruim vijftig landen in de EMEA-regio symboliseren een microkosmos van de wereldwijde piraterij. Landen met een hoog percentage illegale software kunnen hierbinnen leren van de ervaringen en methodes van die met lage percentages.'

EU Enforcement Directive
De resultaten van de 2004 Global Piracy Study onderstrepen dat softwarepiraterij een groot probleem is in de Europese Unie. De soepele implementatie van de EU Enforcement Directive, aangekondigd in 2004, is essentieel om piraterij tegen te gaan. De Directive wordt nu op nationaal niveau geïmplementeerd in verschillende landen en introduceert nieuwe en bewezen antipiraterij-tools.

Beth Scott: 'De deadline voor implementatie van de EU Enforcement Directive is over twaalf maanden. Het is zaak dat overheden gaan nadenken over de manier waarop ze de regels voor het beschermen van het intellectueel eigendom kunnen verbeteren. Dit IDC-onderzoek laat zien dat er dringend aandacht moet worden besteed aan het terugdringen van piraterij en aan de wijze waarop men van een afname van softwarepiraterij kan profiteren.'

BSA voert regelmatig gerichte campagnes uit, ondermeer in samenwerking met onderwijsinstellingen en brancheverenigingen. Deze campagnes onderstrepen de waarde van software en het belang van goed softwarebeheer voor bedrijven. Bedrijven die hun softwaregebruik willen inventariseren of willen nagaan wat softwarepiraterij precies inhoudt, kunnen terecht op www.bsa.org/netherlands. Deze website biedt nuttige tips over softwaregebruik en -licenties, gratis audittools, een handleiding voor softwarebeheer en informatie over het belang van licentieaanschaf.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/613229). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.