Managed hosting door True

X86-server draait steeds vaker buiten de deur

Bijna 6 op de 10 organisaties heeft serverpark deels uitbesteed

 

x86-server

Steeds meer bedrijven en organisaties plaatsen hun X86-servers buiten de deur. De apparatuur draait bijvoorbeeld in een datacenter van een externe dienstverlener of een shared service center. Dat gebeurt met name in het publieke domein en bij multinationals. Momenteel heeft 59 procent van de bedrijfsvestigingen (een deel van) haar serverpark uitbesteed. Dat was in 2011 nog zo’n 11 procent.

Ontwikkeling outsourcing 2017

Ontwikkeling outsourcing 2017

Dat blijkt uit onderzoek van Computer Profile. Dat onderzoeksbureau ondervroeg ruim 5.800 it-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers naar het gebruik van serversystemen. Het constateert een dalende lijn het aantal locaties met lokaal draaiende servers. In 2011 lag het percentage nog boven de 90 procent en in 2013 daalde dat tot 73 procent. Inmiddels ligt het percentage op 56 procent. 

Top-3 blijft stabiel

Installed base 2017

Installed base 2017

De marktaandelen van de drie grootste leveranciers zijn de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. Vanaf 2010 schommelt het aandeel van HPE tussen de 59 en 65 procent, van Dell tussen de 22 en 25 procent en van IBM/Lenovo tussen de 6 en 8 procent.

In 2017 blijft HPE dus de grootste leverancier op het gebied van X86-servers. Het heeft een gemiddeld aandeel van 62 procent, waarbij het aandeel het hoogste ligt in het publieke domein (66 procent) en bij het mkb (62 procent).

Nummer twee is Dell, met een gemiddeld aandeel van 25 procent. Haar aandeel is met bijna 30 procent het grootst bij multinationals. Lenovo is de nummer drie op het gebied van X86-servers. Circa 6 procent van deze servers betreft een Lenovo-systeem. Eind 2014 is door Lenovo de servertak (X86 systemen) van IBM overgenomen.

Aandeel Cisco groeit

Cisco toont in de afgelopen jaren wel een groei in het marktaandeel. Dat is nu bijna 3 procent, met het grootste aandeel in het publieke domein. 

X86

Computer Profile gebruikt X86 als overkoepelende term. 'De laatste jaren betreft het de 64 bits-versie van het X86-platform die ook wel X64 wordt genoemd. Wij sluiten de oudere versies niet uit en vragen niet naar het verschil. Daarom gebruikt Computer Profile nog altijd de X86-aanduiding. Met name om het verschil aan te geven met bijvoorbeeld sparc servers of Itanium servers', aldus een woordvoerder van het onderzoeksbureau. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6020913). © Jaarbeurs IT Media.

5


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.