Managed hosting door True

Bedrijf ontbeert vaak overzicht van softwarekosten

Onderzoeksbureau ondervroeg vijfhonderd ict- en budgetverantwoordelijken

 

rekenmachine calculator erp administratie

Nederlandse bedrijven hebben geen duidelijk beeld van de kosten en het gebruik van software binnen hun organisatie. Vooral grote bedrijven hebben onvoldoende inzicht in de uitgaven aan software en houden niet goed bij of er nog software ongebruikt op de plank ligt. Anderzijds lopen organisaties tegen forse naheffingen aan door slecht beheer. Bijvoorbeeld als er meer gebruikers zijn dan in licenties is vastgelegd.

Het gebrek aan administratie en beheer heeft tot gevolg dat bij slechts een derde van de bedrijven met meer dan 250 medewerkers bekend is hoeveel er jaarlijks aan software wordt uitgegeven. Dat stelt onderzoeksbureau No Ties, dat in opdracht van softwarelicentie-specialist B-lay onderzoek deed onder vijfhonderd ict- en budgetverantwoordelijken.

De onderzoekers: 'Bij organisatie met meer dan duizend mensen in dienst ligt dit percentage zelfs op 21 procent. De helft van de ondervraagde beslissers weet bovendien niet of alle software waarvoor betaald wordt, ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Dat is een consequentie van het feit dat maar 49 procent van de bedrijven intern controleert op softwaregebruik.'

Uit hun bevindingen blijkt ook dat hoe groter de organisatie is, hoe groter de risico’s zijn. In het rapport schrijven de onderzoekers: 'Meerdere bevindingen uit dit onderzoek wijzen erop dat grote organisaties het meeste risico lopen. Om te beginnen hebben organisaties met 250 of meer of zelfs duizend of meer medewerkers de meest complexe software-infrastructuur en vaak honderden tot duizenden softwareproducten in gebruik.' Het onderzoek laat zien dat vooral grote organisaties amper weten hoeveel ze nu daadwerkelijk aan software uitgeven en wat er wel en niet gebruikt wordt. De kans dat er een (meestal onbewuste) contractschending plaatsvindt, is daardoor bij grote organisaties een stuk groter.

Software als belangrijk bedrijfsmiddel

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat software een steeds grotere rol speelt in de bedrijfsvoering van de ondervraagde organisaties. Gevraagd naar de belangrijkste bedrijfsmiddelen, noemen de respondenten - na personeel en kennis - de software als derde asset. Hardware, kantoorpand en wegenpark komen respectievelijk op de vierde, vijfde en zesde plek uit.

De studie brengt ook aan het licht dat bij een kwart van de bedrijven software voornamelijk wordt ingezet om kosten te besparen. Bij 27 procent is software vooral belangrijk om klantcontact mogelijk te maken en bij 35 procent is software echt onderdeel van het businessmodel. Tussen de bedrijfsgroottes zijn hierbij geen duidelijke verschillen te ontdekken, al is software bij bedrijven met meer dan duizend medewerkers wel het vaakst onderdeel van het businessmodel (40 procent).'

De onderzoekers stellen dat, hoewel de voordelen van software bekend zijn, een groot deel van de ondervraagde beslissers geen idee heeft hoeveel hun organisatie jaarlijks aan software uitgeeft. Daarbij geldt: hoe groter de organisatie is, hoe minder bekend de bedragen zijn. Bij organisaties met meer dan 250 medewerkers is in 67 procent van de gevallen niet duidelijk hoe hoog de softwarekosten zijn. Bij bedrijven met meer dan duizend medewerkers ligt dit percentage zelfs nog hoger (79 procent). Dit is volgens de onderzoekers te verklaren door de complexe software-infrastructuur van grote organisaties, met duizenden softwareproducten, afkomstig van tientallen verschillende softwareleveranciers.

Audits

De onderzoekers concluderen dat door betere controles een beter inzicht kan ontstaan in de kosten en het gebruik van software. Bovendien wordt daardoor een naheffing voorkomen.

Ze zien namelijk dat de audits door softwareleveranciers toenemen en bedrijven daardoor vaker nagheffingen ontvangen. Vandaar dat de onderzoekers concluderen dat het loont om licenties goed te controleren en dit eventueel te automatiseren. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5979403). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.