Managed hosting door True

Agile Software en Infra Control worden Comparex

Juridische fusie maakt einde aan verwarring op de markt

 

Per 1 april gaan Agile Software en Infra Control verder onder de naam Comparex Nederland. Het softwarelicentiebeheerconcern nam beide bedrijven begin 2013 over, maar ze bleven nog wel onder eigen naam opereren op de Nederlandse markt. Een eventuele overname van Comparex zelf zal geen invloed hebben op dit fusieproces. Moedermaatschappij Raiffeisen Bank uit Oostenrijk zoekt namelijk een koper voor de Comparex Group.

In maart 2013 kondigde Comparex aan de Solimas-bedrijven Agile Software en Infra Control uit Alphen aan den Rijn over te nemen. Agile Software richtte zich op het regelen en beheren van softwarelicenties en Infra Control op software asset management. De bedrijven bleven onder eigen naam actief.

Na de overname ontstond er echter geregeld verwarring op de markt, met name bij publieke aanbestedingen voor softwarelicenties (miljoenencontracten). In een aantal gevallen bleek zowel Comparex als Agile Software te zijn geselecteerd in een licentiemantel. Zij zouden dan in een minicompetitie met elkaar moeten gaan uitmaken wie softwarelicenties mocht regelen en beheren voor de desbetreffende overheidsinstantie.

Politie en justitie

Voor het ministerie van Veiligheid & Justitie vormde deze onwenselijke situatie ('twee handen op een buik') - na vragen van Computable - aanleiding om een nieuwe aanbesteding voor softwarelicentiebeheer uit te schrijven (Comparex en Protinus IT wonnen toen). Vreemd genoeg heeft de politie, die in eenzelfde moeilijk parket zat, de situatie niet teruggedraaid.

Medio 2012 sloot de politie na een aanbesteding een mantelcontract met Comparex en Agile Software. Zij had net als V&J gebruik kunnen maken van een ontbindingsclausule vanwege de overname, maar nam de onwenselijke situatie voor lief en dient het contract met beide softwareresellers uit. Over de reden hiervoor kwamen op vragen van Computable slechts ontwijkende antwoorden. Inmiddels heeft de Nationale Politie een begin gemaakt met een nieuwe aanbesteding voor softwarelicenties.

Volgens een zegsvrouw van Comparex zijn Comparex Nederland en Agile Software inmiddels duidelijk actief in verschillende marktsegmenten. 'Vanwege de sterke focus op de publieke sector schrijft Comparex doorgaans in op aanbestedingen. Agile Software heeft een sterke focus op de zorgsector.' Sinds vorig jaar is  Michel van Teijlingen zowel commercieel directeur van Comparex als van Agile.  

Verkoop

Moedermaatschappij Raiffeisen Bank heeft de Comparex Group (omzet 2014: 1,7 miljard euro) afgelopen mei in de etalage gezet. De Oostenrijkse bank wil geld vrijmaken om onder meer tegenvallende investeringen in Rusland en Oekraïne te kunnen opvangen, aldus het Engelse ict-vakblad The Register in een artikel vorig jaar. Er zouden nog twee kandidaten uit de investeringswereld over zijn. Ook zou grote concurrent SoftwareOne (waar investeerder KKR in augustus 2015 is ingestapt) wel oren hebben naar een overname van Comparex.

De woordvoerster kan niets zeggen over de huidige stand van zaken rond de overnamegesprekken. 'Vanuit Nederland doen wij geen uitspraken over de verkoop van de Comparex Group door de Raiffeissen Bank. De juridische fusie van Agile Software en Comparex gaat per 1 april 2016 gewoon door', laat de zegsvrouw weten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5683374). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.