Managed hosting door True

Grid index toont vooruitgang in grid computing

 

Oracle heeft vandaag de resultaten van zijn laatste grid index onderzoek bekendgemaakt. Het onderzoek brengt in kaart hoe ver de wereld is op het gebied van grid computing.

Quocirca hield 1356 interviews met senior IT beïnvloeders en beslissers in maart 2004. 300 daarvan vonden plaats in Noord Amerika, 600 in Europa en de rest (456) in Azië-Pacific. De respondenten zijn actief in verschillende grote multinationals en middelgrote tot grote organisaties die landelijk actief zijn in diverse sectoren.

Het nieuwe onderzoek borduurt voort op de succesvolle Europese pilot van vorig jaar en biedt een overzicht van hoe organisaties wereldwijd aankijken tegen grid computing en het gebruik ervan, samen met informatie over de Europese trends. Grid computing is de technologie die het imago van informatie technologie (IT) over de hele wereld moet gaan veranderen.

Wereldwijd

De hele grid index score voor bedrijven in Noord Amerika, Europa en Azië-Pacific is 4,41 op een schaal van 0 tot 10. Analyse van onderliggende indices vergeleken met de algehele score van 3,1 - die tijdens de Europese lancering in september 2004 bekend werd gemaakt - wijzen op een groei in de toepassing van grid computing wereldwijd. Europa toonde een behoorlijke vooruitgang, en Azië-Pacific heeft een goede positie om snel vorderingen te maken met het toepassen van deze grensverleggende technologie. De resultaten toonden echter dat niet één specifieke regio voorop loopt als het gaat om het toepassen van grid computing. De bevindingen wijzen juist op een goed gebalanceerde race om het leiderschap.

Terwijl organisaties zich steeds bewuster zijn van het bestaan van grid computing en de voordelen ervan, stelt het onderzoek dat de meeste bedrijven er nog wel naar moeten gaan handelen.

Wat opvalt is dat de algehele grid index waardes voor elke regio vergelijkbaar zijn : de grid index van Noord Amerika is 4,50, die van Europa is 4,39 en van Azië-Pacific 4,37. Over het algemeen is de kennis van de voordelen van grid computing goed (indices zijn respectievelijk 5,61 en 4,89). De commitment index is 2,45 en de ROI index is 1,89. Dit patroon is kenmerkend voor het toepassen van een nieuwe technologie zoals grid computing. Europese bedrijven hebben vooruitgang geboekt op weg naar het toepassen van grid computing. De grid index score in Europa maakte een sprong van 3,1 naar 4,39 – een significante toename in slechts zes maanden. De subindices voor elke regio tonen dat Europa en Noord Amerika ongeveer hetzelfde staan tegenover grid computing. Organisaties in Azië-Pacific laten echter een compleet ander beeld zien. Standaardisatie- en consolidatie-indices zijn in een groot deel van deze regio veel hoger dan elders.

Ondanks de vorderingen die Europa maakt op het gebied van grid computing, heeft de kennis van de technologie en de voordelen ervan nog niet echt tot veel concrete actie geleid. De European knowledge index is gestegen van 2,74 naar 5,81 en de benefits appreciation index’ van 2,25 tot 4,58 – ruim verdubbeld dus. De commitment index is van 1,75 naar 2,70 gegaan en de ROI index van 1,17 naar 2,10.

Europa

Italië en Spanje gaan goed vooruit met respectievelijk een stijging van 2,80 naar 4,04 en van 2,40 naar 4,19 op de totale Grid Index. Duitsland gaat aan kop in Europa wanneer het gaat om standaardisatie en consolidatie (respectievelijk 6,71 en 5,99 op die indices) Scandinavië is het verst met de inzet van Grid. Organisaties daar scoren 3,60 op de Commitment Index en 2,58 op ROI. De vraag naar blade servers stijgt snel. Het aantal Europese respondenten dat blade servers belangrijk vindt is verviervoudigd in zes maanden, van 8 naar 33 procent.

Benelux

Ondanks behoorlijke kennis van grid-technologie met een score van 5,97 voor awareness in de Benelux, komt onze regio nauwelijks echt vooruit met een score van 4,62 in de benefit index. De Benelux zit hiermee onder de gemiddelde score van 4,85 wereldwijd. Zelfs Italië en Spanje hebben meer vooruitgang geboekt in het afgelopen jaar. Hoewel de kennis van grid-technologie in de Benelux boven het gemiddelde van 5,61 wereldwijd ligt, moeten leveranciers hun uiterste best doen om organisaties in de Benelux te overtuigen van de voordelen. Ondanks dat de Benelux voorop loopt in Europa als het gaat om kennis van grid-technologie, wordt er hier nog weinig geïmplementeerd.

We lopen ook achter op het Europese gemiddelde op het gebied van ‘commitment’ en consolidatie. Er is al wel sprake van standaardisatie en consolidatie, maar de leveranciers moeten er nog hard aan trekken om duidelijk te krijgen hoe de bestaande technologie en IT-infrastructuur ingezet kunnen worden om Grid te implementeren.

Benelux zit in de top drie in de volledige grid index, met een score van 4,33, maar blijft achter op Noorwegen en Duitsland.

Andere technologieën

Oracle’s onderzoek, dat onafhankelijk is uitgevoerd door internationale Business- en IT-specialist Quocirca, laat ook interessante informatie zien over technologieën die dichtbij grid computing liggen, zoals service oriented architectures en blade servers. De grid index van september vorig jaar gaf aan dat organisaties die grid computing begrijpen de echte opinieleiders zijn, die de inzet ervan stimuleren binnen hun organisatie. Het actuele onderzoek brengt een ware gemeenschap van internationale specialisten onder de aandacht – dat blijkt zo’n 10 procent van de respondenten te zijn – die de inzet van grid-technologie in hun organisaties echt trekken.

De meerderheid van deze knowledge leaders (86 procent) ziet de implementatie van SOA’s door leveranciers van pakketoplossingen als een belangrijk voordeel voor interfacing en integratie.

Ruim 90 procent van de bedrijven die volledig achter grid computing staan (een commitment index van > 7,5) gebruiken nu al de SOA-methodologie om nieuwe applicaties te ontwikkelen of gaan dat doen in de loop van 2005. Van alle ondervraagde organisaties is dat maar 20 procent.

Meer dan de helft van de knowledge leaders maakt intensief gebruik van blade servers, in tegenstelling tot minder dan een kwart van de volledige onderzoekspopulatie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/553287). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.