Managed hosting door True

Intel breidt 64-bit serverplatforms verder uit

 

Intel breidt zijn 64-bit serverplatforms uit. Het nieuwe platform - met de codenaam 'Truland' - zorgt voor hogere applicatieprestaties, een hogere beschikbaarheid en lagere kosten, terwijl het tevens de mogelijkheid biedt om grote hoeveelheden gegevens te verwerken.

Het platform is gericht op middelgrote bedrijfsomgevingen en bestaat uit vijf nieuwe processors voor servers met vier of meer processors, en een nieuwe chipset. Het nieuwe platform is samengesteld uit 64-bit Intel Xeon(tm) processors MP (multiprocessor), uiteenlopend van low-cost tot high-end varianten, en de Intel E8500 chipset. Deze nieuwe chipset is speciaal ontworpen voor dual-core technologie en bereidt klanten voor op de aanstaande transitie naar processors met meerdere kernen (cores) en andere innovaties, zoals Intel Virtualization Technology.

‘Intel viert dit jaar zijn tiende jaar in de markt voor multiprocessor servers,’ zegt Pat Gelsinger, senior vice president en general manager van Intels Digital Enterprise Group. ‘Het begon in 1995 met de Intel Pentium processor en vandaag komen we dus met de zesde generatie Intel Xeon processor MP. Gedurende de afgelopen tien jaar heeft Intel bijgedragen aan een fundamentele verandering van het middensegment van de servermarkt, van kostbare, bedrijfseigen machines naar betaalbare, krachtige en innovatieve servers die zijn gebaseerd op standaarden. Intel heeft een belangrijke rol gespeeld bij het bieden van hoge prestaties en innovatie tegen een lage prijs.’

Intel heeft voor het eerst in een MP serverplatform Intel Extended Memory 64 Technology1 (EM64T), PCI Express, DDR2-400 geheugen en Demand Based Switching gecombineerd met Enhanced Intel SpeedStep Technologie. Samen helpen deze functies bij het verhogen van de hoeveelheid adresseerbaar geheugen en de serverprestaties, en wordt de betrouwbaarheid van servers verbeterd.

De 64-bit Intel Xeon Processor MP biedt verschillende prijs- en prestatievoordelen voor bedrijfsapplicaties zoals supply-chain management (SCM), enterprise resource management (ERM), customer relationship management (CRM), en middelgrote en grote databases. Het platform complementeert de Intel Xeon processors voor dual-processor servers -gericht op toepassingen als web- en mailservers - en Intel Itanium processors, die gericht zijn op de vervanging van bedrijfseigen en kostbare RISC-servers met toepassingen als grote bedrijfsdatabases en zware rekentoepassingen.

‘In samenwerking met bedrijven zoals Intel, wil Microsoft klanten het softwareplatform met de beste prijs/prestatieverhouding bieden, waarbij gebruik wordt gemaakt van innovaties zoals de nieuwe Intel Xeon processor MP en dual-core technologie,’ zegt Andy Lees, corporate vice president of Server and Tools Marketing and Solutions bij Microsoft. ‘Met Windows Server 2003 x64 Edities biedt Microsoft één platform dat prestatievoordelen biedt voor 32-bit toepassingen en hoge prestaties en schaalbaarheid voor 64-bit toepassingen. Dit is onderdeel van onze samenwerking met Intel, waarbij we een complete reeks 64-bit producten willen aanbieden op een verscheidenheid aan hardwareplatforms - van desktops tot enterprise servers.’

De nieuwe platforms kunnen ook gebruik maken van het Intel Software Network, dat tevens door Intel is aangekondigd. Het Intel Software Network biedt software-ontwikkelaars bij bedrijven en onafhankelijke ontwikkelaars tools, training en adviezen voor het bouwen van applicaties voor 64-bit, multi-core architecturen en andere toekomstige Intel platformtechnologieën. Meer informatie over dit netwerk is te vinden op www.intel.com/software.

Ten opzichte van de vorige generatie Intel Xeon processor MP, biedt het 64-bit Intel Xeon processor MP-platform prestatieverbeteringen tot 70 procent bij verschillende zakelijke en wetenschappelijke toepassingen. Het platform is beschikbaar met maximaal 8MB Level 3 (L3) cache, een geheugenbuffer die helpt bij het verhogen van de prestaties.

De IntelE8500 chipset beschikt over een 667 MHz dual, onafhankelijke front side bus (FSB) en is ontworpen met een bandbreedte van 10,6GB. Deze bandbreedte is ruim drie maal zo hoog als die van de vorige generatie. Deze en andere kenmerken vormen een infrastructuur die de toekomstige dual-core Intel Xeon processors MP ondersteunt, waaronder ’Paxville’, die momenteel gepland staan voor het eerste kwartaal van 2006.

Er zullen tal van systemen met 64-bit Intel Xeon processors MP beschikbaar komen, uiteenlopend van 4-weg blade, rack en standaardservers, tot systemen met 32 processors. Deze systemen worden aangeboden door bekende leveranciers uit de hele wereld, waaronder Egenera, Dell, Fujitsu, Fujitsu Siemens, HCL Infosystems, HP, Hitachi, IBM, Kraftway, Langchao, Lenovo, NEC, Maxdata, Samsung, Stratus, Supermicro, Tyan, Toshiba, Unisys en Wipro. Intel is tevens van plan om Intel Xeon processor MP serverplatform beschikbaar te maken voor rack- en standaardservers, voor systeembouwers en productintegratoren.

Prijzen
High-end processors (prijs per processor, bij afname van minimaal 1.000 stuks)
64-bit Intel Xeon processor MP 3,33 GHz met 8 MB L3 cache - $3692
64-bit Intel Xeon processor MP 3,00 GHz met 8 MB L3 cache - $1980
64-bit Intel Xeon processor MP 2,83 GHz met 4 MB L3 cache - $1177

Low-cost processors (prijs per processor, bij afname van minimaal 1.000 stuks)
64-bit Intel Xeon processor MP 3,66 GHz met 1 MB L2 cache - $963
64-bit Intel Xeon processor MP 3,16 GHz met 1 MB L2 cache - $722

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/540175). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.