Managed hosting door True

Microsoft voegt wearable toe aan Windows 10

Waardevolle mogelijkheden van HoloLens voor professionals

 

Microsoft HoloLens

Als aanvulling op Windows 10 gaat Microsoft ook komen met HoloLens als add-on. Dit is een wearable waarmee er een holografisch computing-plaform wordt toegevoegd aan het besturingssysteem. Naast HoloLens maakte Microsoft nog enkele nieuwe features van Windows 10 bekend.

Met de wearable HoloLens worden 3D-afbeeldingen geprojecteerd waarmee in een augmented reality-omgeving gewerkt kan worden. ‘De HoloLens van Microsoft levert zo op het eerste gezicht de lang verwachtte integratie op tussen de werkelijkheid en de digitale wereld’, zegt business innovation manager Robbrecht van Amerongen van Amis Services. ‘Dit geeft niet alleen leuke toepassingen voor consumenten maar ook een schat aan waardevolle mogelijkheden voor professionals. Mijn verwachting is dat dit vooral gaat worden toegepast in de wereld van professionals, van monteurs tot aan ontwerpers. In mijn ogen is dit dus een veelbelovend concept.’

Remote zaken regelen

René Scholten, infrastructure architect bij Capgemini, is het hiermee eens. Hij ziet HoloLens als aanvulling op die zaken die momenteel nog moeilijk remote te regelen zijn. ‘Hoewel er een trend is van het meer en meer op afstand regelen van allerlei zaken, zoals de mogelijkheid tot het skypen met je hypotheekadviseur, zijn zaken waarbij handelingen moeten worden verricht nog moeilijk op een afstand te doen.’

Scholten denkt dat op dat punt de HoloLens een mooie aanvulling kan zijn op de beschikbare tooling om remote zaken te regelen. ‘Daarnaast kan ik me ook goed voorstellen dat bijvoorbeeld in de medische hulpverlening dit een hele bruikbare tool kan zijn. Denk aan een ingewikkelde operatie of medische situatie die door een minder geschoolde hulpverlener met een HoloLens en een medisch specialist op afstand wel kan worden opgelost. Deze tool zou in zo’n geval mensenlevens kunnen redden.’

Set api’s voor ontwikkelaars

Ook Ruud Hochstenbach, business development manager bij OutSystems Benelux, ziet al direct een toepassing waarbij de inzet van HoloLens uitermate geschikt zou kunnen zijn. ‘Denk bijvoorbeeld aan functionarissen die periodiek (veiligheids)inspecties dienen uit te voeren. Het uitstippelen van de route zou perfect door een dergelijk device kunnen worden begeleid. Dus ook wanneer iemand de locatie of omgeving niet goed kent.’ Dit heeft volgens Hochstenbach als voordeel dat de te inspecteren objecten in detail bekend kunnen worden gemaakt en mogelijke eerdere afwijkingen in beeld worden gebracht.

Het is niet bekend wanneer de HoloLens op de markt komt, maar volgens Microsoft wordt dit ongeveer tegelijk met de release van Windows 10. Welke applicaties er op dat moment beschikbaar voor zullen zijn, is nog niet bekend. Microsoft komt wel met een complete set aan api’s voor het computing-platform, zodat ontwikkelaars holografische ervaringen in de echte wereld kunnen gaan realiseren.

Prototyping nieuwe producten

Hoewel ook Erwin Zwart, eigenaar van GuruCE, veel toepassingen ziet voor Microsoft HoloLens en een holografische weergave, vraagt hij zich af hoe makkelijk het vanuit een ontwikkelhoek in de praktijk zal zijn. ‘Hoe uitgebreid, makkelijk en toepasbaar is de api/sdk die beschikbaar komt om applicaties te kunnen ontwikkelen voor HoloLens? Toepasbaarheid maakt het essentieel voor bedrijven om de keuze te maken om software te ontwikkelen voor HoloLens.’

Ook vraagt hij zich af hoe groot het aanbod van de community zal zijn. Maar ondanks zijn terughoudendheid, denkt Zwart dat dit een revolutionaire ontwikkeling is, waarmee snel en efficiënt bijvoorbeeld nieuwe UX-ervaring getoetst kan worden bij het prototyping van nieuwe producten.

Overige features

Microsoft heeft tegelijk met HoloLens nog een aantal andere features aangekondigd:

  • Cortana op pc en tablet - De persoonlijke digitale assistent Cortana zal beschikbaar zijn op Windows 10, zowel op pc als tablet, om mensen te helpen dingen gemakkelijk gedaan te krijgen.
  • Een nieuwe webervaring voor Windows 10 - Project Spartan, de nieuwe generatie browser, biedt de mogelijkheid om webpagina’s met keyboard of pen van aantekeningen te voorzien en deze te delen met anderen. Ook heeft de browser een afleidingsvrije modus en integratie met Cortana om het internet voor je aan het werk te zetten.
  • Office voor Windows 10 - Universele apps van Office zorgen op Windows 10 voor een consistente touch-first ervaring. Of je nu een smartphone, tablet of pc gebruikt. In de komende maanden wordt hier meer over bekend.
  • Nieuwe Microsoft Surface Hub - Surface Hub maakt gebruik van Windows 10, Skype for Business en Office 365 om iedereen, of je nou thuis of op kantoor werkt, het gevoel te geven dat ze in dezelfde ruimte zitten.

Windows 10 | Microsoft HoloLens

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5220086). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.