Managed hosting door True

Capgemini kritisch over rapport SVB-systeem

 

Ict-dienstverlener Capgemini veegt de vloer aan met een kritisch rapport over de kwaliteit van het multiregelingensysteem van de SVB (Sociale Verzekerings Bank). De Software Improvement Group (SIG) onderzocht de kwaliteit van dat systeem. Volgens de onderzoekers is de opgeleverde software ondermaats en is het terecht dat de ontwikkeling van het systeem is gestaakt. Volgens Capgemini kloppen de conclusies uit het rapport niet en zijn verkeerde onderzoeksmethoden gebruikt.

Dat blijkt uit een reactie van Capgemini op de eindconclusie van de Software Improvement Group (SIG). SIG stelt na onderzoek onder leiding van ict-professor Lieneke Sneller en voormalig RDW-directeur Johan Hakkenberg dat de gemeten kwaliteit van de programmatuur onder het marktgemiddelde ligt. Volgens SIG is de software slecht onderhoudbaar en zitten er fouten in de programmatuur. Daardoor zou het systeem niet geschikt zijn voor implementatie op korte termijn.

Capgemini laat zich in een reactie op het eindrapport van SIG kritisch uit over het onderzoek. De dienstverlener spreekt van een 'ontoereikende onderzoeksmethode' en schrijft: 'In plaats van een integrale analyse is slechts één van acht criteria van Product Quality conform de standaard ISO/IEC 25010-norm (hierna ‘ISO 25010’) onderzocht.'

Volgens de dienstverlener is sprake van eenzijdige informatie en een niet transparant proces en geeft een reeks kritische inhoudelijke en technische kanttekeningen bij het rapport. De dienstverlener hekelt het ontbreken van een duiding van de business en it-context van het multiregelingensysteem.

Dat systeem had het sluitstuk moeten worden van een enorm ict-project bij de SVB. Maar die organisatie besloot in september na een tussentijdse rapportage van SIG de verdere ontwikkeling van het systeem te staken. Het stoppen van het multiregelingensysteem zou SVB een strop betekenen van 43,7 miljoen euro.  

Nieuwe rechtzaak?

Mogelijk volgt een rechtszaak over de financiële gevolgen van de zaak. Volgens SVB is de continuiteit van de dienstverlening niet in gevaar, doordat het huidige systeem voorlopig nog wel even meekan voordat een definitief besluit is genomen over de volgende stappen.

Capgemini is in de Equiholdzaak in een soortgelijke situatie beland. Ook daar is een conflict ontstaan over de afspraken en opgeleverde software.

 Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5211563). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.