Managed hosting door True

Stroomverbruik ICT is in 9 jaar tijd verdubbeld

 

Het wereldwijde stroomverbruik van de ict-sector is in negen jaar tijd verdubbeld. Het verbruik in de ict-sector groeit sneller dan het totale wereldwijde elektriciteitsverbruik. Vooral netwerken verbruiken veel energie doordat ze steeds meer mobiele apparaten moeten verbinden. De groei wordt enigszins geremd door zuinigere apparatuur en virtualisatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Gent. De onderzoekers stellen dat het energieverbruik tussen 2003 en 2012 is verdubbeld.

De onderzoeksgroep IBCN (Internet Based Communication Networks and Services) van die universiteit bracht het wereldwijde elektriciteitsverbruik van de ict-sector in kaart. De onderzoekers: 'Eerder onderzoek wees uit dat het verbruik tot 2007 met 10 procent per jaar groeide. Ons nieuwe onderzoek toont aan dat de groei tussen 2007 tot 2012 licht afgenomen is, tot 7 procent per jaar. Ondanks de verhoogde inspanningen voor energie-efficiëntie, groeit het elektriciteitsverbruik van ict echter nog steeds sneller dan het totale wereldwijde elektriciteitsverbruik.'

De onderzoekers becijferden het energieverbruik van de drie categorieën: computers (desktops, laptops en eventuele schermen), datacenters (waar de servers voor websites, cloud opslag en tal van andere elektronische diensten draaien), en communicatienetwerken (dit behelst alles vanaf de modem bij de gebruiker thuis tot en met het achterliggende internet).

De groei in het elektriciteitsverbruik in de periode 2007-2012 was het grootst bij communicatienetwerken; zij vertoonden een gemiddelde groei van 10 procent per jaar (of een verdubbeling elke zeven jaar). Volgens de onderzoekers is die sterke groei het gevolg van de tendens naar steeds meer digitale toestellen die met elkaar verbonden zijn en steeds meer informatie uitwisselen.

Datacenters

Volgens de onderzoekers wordt de groei 'enigszins' afgeremd door verschuiving naar energie-efficiënte technologieën. 'De groei in de periode van 2007 tot 2012 is kleiner dan de groei in de voorafgaande vijf jaar; van 2002 tot 2007 vertoonden dezelfde drie categorieën een gemiddelde jaarlijkse groei van ongeveer 10 procent per jaar. Sinds 2011 zijn er meer laptops in omloop dan desktops, maar toch verbruiken alle laptops samen een pak minder energie dan de desktops. Laptops zijn immers ontworpen om te werken met een beperkte batterijcapaciteit en zijn derhalve veel energiezuiniger dan desktops. Ook de oude, energieverslindende crt-computermonitoren zijn nu duidelijk verdrongen door zuinigere lcd-schermen.'

'Wat datacenters betreft zijn er de afgelopen jaren belangrijke inspanningen geleverd om de installaties efficiënter te koelen en de stroomvoorziening efficiënter te maken', aldus de onderzoekers. 'In een standaard datacenter in 2007 ging zowat de helft van de energie naar deze ondersteunende apparatuur, in de allernieuwste datacenters kan dit al worden teruggebracht tot minder dan 15 procent van de totale energie. Daarnaast heeft de toegenomen populariteit van virtualisatie, waarbij verschillende virtuele web- of andere servers samen op een fysieke server draaien, ook gezorgd voor een verminderde groei in het aantal fysieke servers', licht het onderzoeksteam toe.

De onderzoekers concluderen dat daar waar de drie ict-categorieën samen in 2007 ongeveer 3,9 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik uitmaakten, dat aandeel in 2012 is gegroeid tot 4,6 procent. Dat verbruik komt grofweg overeen met de gecombineerde elektriciteitsproductie van Duitsland en Italië. Het verbruik van ict groeit sneller dan het totale wereldwijde elektriciteitsverbruik (dat groeit aan ongeveer 3 procent per jaar). Dat illustreert hoe het aandeel van ict in onze huidige maatschappij relatief belangrijker wordt.

Belang efficiënte technologie

Het onderzoek maakt ook een (voorzichtige) inschatting van het verbruik van de overige toestellen die tot ict kunnen worden gerekend, zoals tv’s, digiboxen, dvd-spelers, radio’s, (mobiele) telefoons en printers. Het totale elektriciteitsverbruik van ict verdubbelt dan tot ruwweg 9 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met de energie die nodig is om al deze toestellen te produceren en te recycleren.


De onderzoekers sluiten af met een statement: 'De resultaten maken duidelijk dat we verder moeten inzetten op efficiënte technologie om deze, op langere termijn, onhoudbare groei in elektriciteitsverbruik om te buigen.' Dit is ook de focus van een deel van de onderzoeksactiviteiten van IBCN, voornamelijk wat betreft de ontwikkeling van efficiënte netwerktechnologieën. Het onderzoek zelf is het resultaat van teamwerk van Ward Van Heddeghem, Sofie Lambert, dr. Bart Lannoo, prof. Didier Colle, prof. Mario Pickavet en prof. Piet Demeester.Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5112698). © Jaarbeurs IT Media.

7,7


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.