Managed hosting door True

'Doelstellingen outsourcing slechts beperkt gehaald'

 

Uit onderzoek van Heliview blijkt dat 30 procent van alle huidige outsourcing deals tot stand is gekomen met kostenreductie als belangrijkste doelstelling.

Verder blijken het flexibiliseren van personeels- en operationele kosten en meer focus op de ‘core business’ belangrijke motieven. Momenteel zijn veel organisaties ontevreden met de mate waarin de doelstellingen met outsourcing daadwerkelijk worden bereikt. Gemiddeld wordt bijvoorbeeld een 5,6 als rapportcijfer gegeven voor de mate waarin het ICT-proces beter stuurbaar is geworden.

De realisatie van belangrijke doelstellingen als kostenreductie en verbetering van de continuïteit van de organisatie staat dus onder druk. 57 procent van de onderzochte organisaties geeft een 6 of lager voor de mate waarin kosten werkelijk zijn gereduceerd. Ook over ICT-dienstverleners zijn veel ‘klanten’ beperkt tevreden. Vooral deze ‘fit’ van de core business van ICT dienstverlener met outsourcing blijkt vaak een issue.

Het merendeel van de huidige outsourcing trajecten vindt plaats op het vlak van IT-outsourcing (ITO). Business process outsourcing (BPO) krijgt meer aandacht, maar gebeurt nog in minder dan 10 procent van alle outsourcing deals. Blijkbaar zijn organisaties nog huiverig voor het zetten van vervolgstappen, mede omdat doelstellingen nu al nauwelijks worden gerealiseerd. Binnen outsourcing trajecten zijn vooral verantwoordelijkheden en rollen op managementniveau niet optimaal duidelijk. De onderzochte organisaties geven aan dat finance managers meer betrokken moeten zijn dan in de huidige situatie. Ook zijn tijdens het operationele outsourcing proces managers vanuit bijvoorbeeld HRM of de Board nauwelijks nog betrokken en ligt een zeer grote verantwoordelijkheid vrijwel uitsluitend bij IT-management.

De druk op ICT-dienstverleners met een focus op outsourcing wordt dus opgevoerd door klantorganisaties. Bij het aangaan van of verlengen van een outsourcing traject hechten klantorganisaties het meeste belang aan de global fit van de ICT-dienstverlener met de eigen organisatie en vooral ook de verticale kennis die aanwezig is. Daarbij loopt in 2005 ongeveer 40 procent van de lopende outsourcing contracten af.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/506717). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.