Managed hosting door True

‘DDoS-aanval komt steeds vaker uit Nederland’

 

DDoS-aanval

Nederland is in het vierde kwartaal van 2013 naar een zesde plaats gestegen van landen waar het meeste DDoS-aanvalsverkeer werd gegenereerd. Dit blijkt uit onderzoek van netwerkdienstverlener Akamai. Uit het State of the Internet-rapport blijkt dat 2,7 procent van het totaal aantal DDoS-aanvallen vanuit ons land wordt gedaan. In het derde kwartaal van 2013 was dit percentage nog maar 0,5 procent.

Akamai verzamelt een aantal belangrijke wereldwijde statistieken via het Akamai Intelligent Platform. Hierbij gaat het onder andere om netwerkconnectiviteit en verbindingssnelheden, aanvalsverkeer en de adoptie en beschikbaarheid van breedbandverbindingen. Het aantal DDoS-aanvallen (distributed denial of service) is in het vierde kwartaal van 2013 met 23 procent toegenomen ten opzichte van het derde kwartaal. Dit na een lichte daling. In het vierde kwartaal werden wereldwijd 346 aanvallen waargenomen door het Akamai-platform, waarvan 38 waren gericht op organisaties in de EMEA-regio. Het totale aantal DDoS-aanvallen in 2013 komt hiermee op 1153, een toename van 50 procent ten opzichte van 2012. Voor heel 2013 kwam het aantal DDoS-aanvallen op EMEA-organisaties op 167.

Nederland

Opvallend in het vierde kwartaal is de hoeveelheid DDoS-aanvalsverkeer dat vanuit Nederland werd gegenereerd. Dit nam met 2,7 procent van het wereldwijde totaal sterk toe. Nederland komt hiermee op een zesde plaats op de wereldranglijst en op de eerste plaats in EMEA. In deze lijst eindigde China opnieuw op de eerste plaats, met 43 procent, terwijl de Verenigde Staten en Canada met respectievelijk 19 procent en 10 procent op plaats twee en drie eindigden. Indonesië (5,7 procent) en Taiwan (3,4 procent) staan op plaats vier en vijf.

Groot-zakelijke organisaties waren met 159 incidenten de belangrijkste doelwitten van de aanvallers, gevolgd door organisaties in de sectoren Commerce (82), Media & Entertainment (45), Public Sector (37) en High Tech (23). Akamai zag een duidelijke toename van de inzet van scanners die controleren of een webapplicatie kwetsbaar is. Hierbij ging het om een serie aanvallen op de financiële sector, waarbij gebruik werd gemaakt van de scanners ‘Skipfish’ en ‘Vega’, om te kijken hoe goed een website beschermd was. Deze scanners zijn gratis verkrijgbaar en zijn bedoeld voor beveiligingsprofessionals, die hiermee de beveiliging van hun websites kunnen controleren.

Opnieuw slachtoffer

Akamai heeft ook onderzocht of bedrijven die eenmaal het slachtoffer zijn geworden van een DDoS-aanval een grotere kans hebben om in datzelfde kwartaal nogmaals het doelwit te worden. Waar deze kans in derde kwartaal van 2013 nog bijna 25 procent was, blijkt dit in het vierde kwartaal te zijn toegenomen tot 35 procent.

Poort 445 (Microsoft-DS – Active Directory) was met 30 procent opnieuw het belangrijkste doelwit van aanvallers. Deze poort werd gevolgd door poort 80 (web) met 14 procent en poort 443 (ssl/https) met 8,2 procent.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5060098). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.