Managed hosting door True

Gemeenten vragen Microsoft om XP-hulp

 

Microsoft heeft een speciaal ondersteuningsprogramma opgezet voor gemeenten die nog gebruik maken van Windows XP, Exchange 2003 of Office 2003. De overeenkomst is een initiatief van de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook provincies, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen kunnen zich aansluiten bij het ondersteuningsprogramma.

Het programma is gericht op gemeenten en decentrale overheden die nog een migratie hebben open staan voor systemen die nog draaien op Windows XP, of gebruik maken van Exchange 2003 en Office 2003.

IDB schrijft op de website: 'De huidige contracten van gemeenten en andere decentrale overheden betreffende de ondersteuning op Windows XP,  Exchange 2003 en Office 2003 in de periode na 8 april, worden bij deelname ondergebracht onder de voorwaarden van deze nieuwe ondersteuningsovereenkomst.' Uit het bericht blijkt verder dat gemeenten financieel bijdragen aan de ondersteuning door Microsoft. Daarmee komen de kosten voor gemeentes die te laat zijn overgestapt naar een nieuw besturingssysteem indirect voor rekening van de belastingbetaler.

De eerste twee gemeenten die deelnemen aan de ondersteuningsovereenkomst zijn Groningen en Almere. Deze gemeenten sloten eerder al een contract met Microsoft. Dat wordt nu vervangen door de ondersteuningsovereenkomst. Eind februari 2014 werd bekend dat 1 op de 3 gemeenten gebruik zouden maken van onveilige systemen door XP na de beëindiging van de ondersteuning door Microsoft te blijven gebruiken. Dat concludeerde Nu.nl na een vragenronde bij de gemeenten.

Einde ondersteuning XP

4 april 2014 werd bekend dat Microsoft de Nederlandse rijksoverheid helpt met de overgang van Windows XP naar een nieuw platform. Microsoft benadrukte toen dat het niet zozeer om het verlengen van de ondersteuning van XP gaat, maar om begeleiding naar een nieuw platform. Microsoft deelt geen details over looptijd en contractwaarde van de extra ondersteuning.

Microsoft staakte 8 april 2014 de ondersteuning van besturingssysteem Windows XP, Exchange 2003 en Office 2003. Microsoft benadrukt dat het altijd duidelijk heeft gecommuniceerd  over de einddatum van de ondersteuning van Windows XP.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5052513). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.