Managed hosting door True

Nederland betaalt meest voor illegale software

 

Cijfers van softwarewaakhond BSA laten zien dat Nederlandse bedrijven in Europa het hoogste bedrag betalen voor het gebruik van ongelicentieerde (illegale, red.) software. In de eerste helft van 2013 betaalden Nederlandse bedrijven 1,6 miljoen euro voor het gebruik van ongelicentieerde software. Dat is iets meer dan in de eerste helft van 2012.

Het bedrag van 1,6 miljoen euro is opgebouwd uit boetes, schadeloosstellingen en de kosten van de aanschaf van officiële licenties voor toekomstig legaal gebruik van de software. Het bedrag is exclusief bijkomende kosten, zoals advocaatkosten. In de eerste helft van 2013 was één Nederlands bedrijf alleen al 278.000 euro kwijt door het gebruik van illegale software.

Auteursrecht

Softwarepiraterij is in Nederland illegaal. Iedereen die legale software koopt, schaft een licentie aan voor gebruik op basis van de licentievoorwaarden. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om een officieel pakket op verschillende computers te gebruiken, tenzij de licentie dat expliciet goedkeurt.

Iedereen die software gebruikt zonder de juiste licentie maakt inbreuk op het auteursrecht die de software beschermt en kan te maken krijgen met juridische maatregelen. Dat kan leiden tot acties als boetes, schadeloosstellingen, inbeslagname van apparatuur en persoonlijke aansprakelijkheid. Het is daarom essentieel voor bedrijven om hun software te beheren en te optimaliseren. Software asset management (sam) faciliteert dit.

Software als productietool

‘Het omzeilen van de regels om geld te besparen is slechte bedrijfsvoering’, vindt Julian Swan, director of compliance marketing bij de BSA in de Emea-regio. ‘Naast het betalen van boetes en schadeloosstellingen, zijn er substantiële veiligheidsrisico’s. Ongelicentieerde software is niet optimaal beschermd tegen malware. Dat betekent dat niet alleen de financiële gezondheid van een bedrijf in gevaar is, maar ook de productiviteit, de mogelijkheden om te reageren op klantvragen en de professionele reputatie. Daarnaast beschermen overheden wereldwijd intellectuele eigendom, waaronder software, omdat dit ten goede komt aan consumenten en de economie. Wanneer innovators gecompenseerd worden voor de producten die zij creëren, worden ze gestimuleerd voor verdere technologische vooruitgang en economische groei. Softwarediefstal heeft meer economische consequenties dan andere inbreuken op het auteursrecht, omdat software een productietool is.’

Een onderzoek van de BSA en business school Insead laat zien dat een toename van legale software van een procent in Nederland zorgt voor 838 miljoen euro extra in de economie. Voor ongelicentieerde software is dat 195 miljoen euro. Er is dus volgens de BSA voor 645 miljoen euro aan voordeel te behalen door gebruik van officiële software.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4798899). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.