Managed hosting door True

CGI koopt Logica voor 2,1 miljard euro

 

De Canadese CGI Group neemt voor 2,1 miljard euro (1,7 miljard Britse pond) ict-dienstverlener Logica over. CGI voegt Logica samen met zijn Europese tak CGI Europe. CGI neemt een 100 procent belang in Logica. CGI is een wereldwijd opererende ict-dienstverlener.

Om de overname definitief te maken moet meer dan 75 procent van de aandeelhouders instemmen met verkoop van zijn aandelen. Op dit moment heeft ruim 36 procent van de aandeelhouders al toegezegd om de aandelen aan CGI te verkopen. Mocht meer dan 75 procent instemmen, dan is het afwachten wat er met Logica gaat gebeuren. Het is nog niet bekend of het een op zichzelf staand bedrijfsonderdeel wordt of dat het volledig in CGI Europe geïntegreerd wordt. Mocht het CGI overigens niet lukken om ruim drie kwart van de aandeelhouders voor zich te winnen, dan zal het bedrijf een vijandig bod op Logica uitbrengen.

In september definitief

Volgens Logica's hoofd van de wereldwijde pr Louise Frisk zal er in juli 2012 een aandeelhoudersstemming plaatsvinden. Wanneer er voldoende steun voor de overname is, wordt naar verwachting de overname in september 2012 definitief. 'Dit kan echter gedurende het traject nog veranderen.'

Zij ziet tussen CGI en Logica weinig geografische overlap, maar zegt dat het nu nog te vroeg is om op details of eventuele reorganisaties in te gaan. 'Wel is het onze intentie om onze eigen klanten en de klanten van CGI met hun bredere internationale aanwezigheid te laten profiteren van de schaal van een wereldwijde ict-dienstverlener', aldus Frisk.

Detron, Capgemini en Ordina

'Ik denk dat met deze overname de kloof tussen de ict-dienstverlener Logica en het Nederlands bedrijfsleven alleen maar groter wordt', zegt Marco Lesmeister, ceo van Detron ICT Solutions en voormalig ceo van ict-dienstverlener Kender Thijssen voordat het door Detron werd overgenomen. 'De internationale druk om vooral de grote internationale projecten te doen, wordt alleen maar groter daardoor. De Nederlandse klanten en al helemaal de Nederlandse klanten in middenmarkt zullen niet belangrijk genoeg meer zijn om de juiste aandacht van CGI/Logica te krijgen.'

'De impact van de overname zal nog moeten blijken', zegt Henk Broeders, corporate vice president Capgemini. 'De Nederlandse markt kent al een aantal locale partijen met buitenlandse aandeelhouders, zoals Atos, Capgemini, IBM en zo ook Logica. CGI is een bekende en gerespecteerde speler op de markt. Zij zullen hun eigen plannen met Logica hebben en afhankelijk van deze plannen zal blijken wat het effect op de Nederlandse markt zal zijn. Logica is reeds een gerespecteerde concurrent en dit zal zo blijven.'

'Over het algemeen kijken we positief naar de aangekondigde overname van Logica door CGI', zegt Stépan Breedveld, ceo van Ordina. 'Ten eerste is het een teken van vertrouwen in de Europese ict-markt. CGI is een Canadese speler die actief wil worden in de Europese markt en Logica heeft een sterke footprint in deze markt. Ten tweede zal het nieuws van vandaag wel rust brengen bij Logica en in de markt, dat is altijd positief. We verwachten dat de impact op de ict-markt in de Benelux vooralsnog beperkt is, Logica heeft gewoon een nieuwe eigenaar.'

Reorganisaties

Logica heeft de afgelopen jaren meermaals moeten reorganiseren om de kosten in balans te brengen met de inkomsten. Ook in de Benelux ging het er soms hard aan toe. Zo schrapte het bedrijf in 2008 1300 banen, in 2009 volgde er twee rondes van driehonderd en vijftig medewerkers, kromp het bedrijf in het eerste half jaar van 2010 met 320 man in en werd eind 2011 aangekondigd dat er nog eens maximaal 550 banen in de Benelux gingen verdwijnen. De kosten voor de meest recente reorganisatie drukten zwaar op de financiële resultaten van Logica over 2011. Op 11 mei 2012 zei ceo Andy Green op een bijeenkomst dat de reorganisatie in de Benelux op schema ligt.

CGI Group en Logica

CGI Group is in 1976 opgericht en is een van de grotere wereldwijd opererende ict-dienstverleners. Het bedrijf heeft 31.000 mensen in dienst en heeft kantoren in Canada, Amerika, Europa (waaronder in Nederland op het Utrechtse Papendorp), Azië en Australië. De dienstverlener heeft een jaaromzet van 4,3 miljard dollar en de orderportefeuille is gevuld met 13,1 miljard dollar aan opdrachten. In de Benelux heeft GCI ongeveer vijfhonderd medewerkers.

Bij Logica werken wereldwijd 41.000 mensen. De ict-dienstverlener is echter vooral Europees georiënteerd met in totaal 33.000 werknemers. In de Benelux werken er 4750 mensen voor Logica.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4525028). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.