Managed hosting door True

Massaontslag HP: 27.000 banen weg

 

Maar liefst 27.000 banen wil automatiseringsconcern HP aan het eind van het gebroken boekjaar 2014 hebben geschrapt. Dat is zo'n 8 procent van het totale personeelsbestand. De zware sanering moet na dat boekjaar een jaarlijkse besparing van 3 tot 3,5 miljard dollar opleveren. HP wil vooral af van oudere werknemers en biedt hen een regeling voor vervroegd pensioen. Wat de gevolgen zijn voor Nederland is nog onduidelijk.

Naast het massaal wegsnijden van banen wil HP door organisatorische veranderingen op de kosten besparen. Het gaat dan om bijvoorbeeld verbeteringen in het voorraadbeheer, het verminderen van het aantal producten en een simpeler marktbenadering. Voor de herstructurering neemt de automatiseerder in dit lopende boekjaar een eenmalige post op van 1,7 miljard dollar. Het bedrijf verwacht in 2014 nog eens 1,8 miljard dollar aan lasten te moeten afboeken.

Daarnaast schrijft HP 1,2 miljard dollar aan goodwill af op het merk Compaq. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal heeft het bedrijf de afgelopen zeven jaar in totaal vijf miljard dollar aan reorganisatiekosten in de boeken opgevoerd.

Topvrouw Meg Whitman beweert dat HP blijft investeren in innovatie, verkoop en marketing, het dienstenaanbod rond cloud computing, beveiliging en big data, software (in het bijzonder de Autonomy- en Vertica-suites) en hardware (met name zware servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur.

Tweede kwartaal

Het nieuws over de reorganisatie viel samen met de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2012. Die periode sloot op 30 april 2012. Daaruit bleek dat de omzet in deze periode in vergelijking met een jaar geleden met 3 procent was gedaald tot 30,7 miljard dollar. De winst viel in het tweede kwartaal van 2012 terug van 2,3 miljard naar 1,6 miljard dollar. Het is het derde achtereenvolgende kwartaal dat HP een dalende omzet en winst moet melden.

Het ict-concern heeft moeite met de omslag in de markt, waarbij de populariteit van pc's en laptops het aflegt tegen die van mobiele apparatuur, zoals smartphones en tablets. Daarnaast presteert de printerdivisie slecht. Lichtpuntje is de flinke stijging van de omzet bij de softwareafdeling.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4519281). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.